Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hasiči v Taliansku mali za uplynulých 12 hodín 400 výjazdov: Trápia ich lesné požiare aj horúčavy

Požiare v Taliansku Zobraziť galériu (4)
Požiare v Taliansku (Zdroj: SITA/AP/Talianski hasiči)

RÍM - Taliansko aj v piatok sužovali lesné požiare na viacerých miestach krajiny. Hasiči bojovali s plameňmi v dvoch rozdielnych oblastiach neďaleko Ríma, pričom im pomáhalo hasiace lietadlo aj dva vrtuľníky. Informoval o tom v piatok večer na Twitteri taliansky hasičský zbor.

Lesné požiare horeli v prírodnej rezervácii Monte Catillo ležiacej severne od mesta Tivoli. Hasiči tam už počas noci na piatok evakuovali obyvateľov, ktorých domy oheň ohrozoval. Požiare v piatok naďalej sužovali aj ostrov Sardínia, ktorý navštívil taliansky prezident Sergio Mattarella, aby posúdil situáciu.

"Keď vidíte devastáciu spôsobenú požiarmi, pochopíte obrovský rozsah škôd na životoch zasiahnutých," povedal prezident v tejto súvislosti. Požiare už niekoľko dní vyčíňajú aj v juhotalianskej Kalábrii, kde sa v piatok stretli predstavitelia regionálnej vlády so zástupcami úradu civilnej ochrany.

Požiare v Taliansku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Salvatore Cavalli)

"V Kalábrii sú stále požiare, hoci sa zdá, že ich je už o niečo menej," povedal šéf talianskeho úradu civilnej ochrany Fabrizio Curcio. Väčšina požiarov tam horí v okolí Národného parku Aspromonte, kde v ich dôsledku údajne zahynuli už štyria ľudia.

Požiare na ostrove Sardínia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Alessandro Tocco/LaPresse via AP)

Úrad civilnej ochrany však na sobotu znížil varovanie pred rizikom vzniku a šírenia požiarov na mnohých miestach Sardínie i Sicílie, uvádza DPA. Požiare v uplynulých dňoch ešte zhoršovali extrémne horúčavy, ako aj pomerne dlhé obdobie sucha. K zlej situácii podľa úradov zrejme prispeli aj podpaľači.

Požiare v Taliansku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA(AP Photo/Salvatore Cavalli)

Teploty presahujúce viac ako 35 stupňov Celzia sa aj počas nadchádzajúceho víkendu očakávajú v mnohých častiach Talianska. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva vydalo v súvislosti s nimi tretí, najvyšší stupeň výstrahy pre viacero miest vrátane Ríma, Palerma, Bolzana a Bologne.

Hasiči zasahovali pri stovkách lesných požiarov

Taliansky požiarny zbor hlásil v sobotu za uplynulých 12 hodín 400 výjazdov v súvislosti s lesnými požiarmi na viacerých miestach krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

V juhotalianskom regióne Kalábria je v nasadení päť hasiacich lietadiel v oblasti miest Cosenza a Reggio Calabria. Mnohé požiare tam horia v okolí národného parku Aspromonte. Dosiaľ prišli v Kalábrii o život v dôsledku požiarov štyri osoby.

Požiare postihli i región Kampánia ležiaci severne od Kalábrie, v ktorom sa nachádza i mesto Neapol a sopka Vezuv. Vrtuľník zasahoval v Taurasi v provincii Avellino. Rozsiahlejší lesný požiar sa vyskytol podľa agentúry ANSA na ostrove Ischia, ktorého plamene zasiahli i niekoľko domov. Hasičom sa ho v noci na sobotu podarilo zneškodniť.

Uhasený bol do sobotňajšieho rána aj požiar v meste Tivoli ležiacom východne od Ríma, neďaleko ktorého sa nachádzajú pamiatky UNESCO Hadriánova vila či Villa d'Este.

 

Viac o téme: PožiarKatastrofaHorúčavyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu