Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti nemajú príliš dobré správy: Výbuch sopky Cumbre Vieja môže trvať veľmi dlho

Láva sa valí zo sopky Zobraziť galériu (5)
Láva sa valí zo sopky (Zdroj: SITA/Kike Rincon, Europa Press via AP)

EL PASO - Výbuch sopky Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma a jeho následky môžu trvať 84 dní, vyhlásili odborníci v stredu. Citovala ich tlačová agentúra AP.

Vulkanologický ústav Kanárskych ostrovov uviedol, že jeho výpočet je založený na dĺžke predchádzajúcich výbuchov na tomto španielskom súostroví, po ktorých tak ako po najnovšej erupcii nasledovali obrovské prúdy lávy a dlhotrvajúca seizmická činnosť.

Ústav hlásil, že v utorok neskoro večer nastalo silné zvýšenie v počte menších erupcií, pri ktorých vystreľovalo do vzduchu na ostrove La Palma kamene a žeravé uhlíky. Úrady oznámili, že obyvatelia sú stále sopkou ohrození – napríklad zemetraseniami, prúdmi lávy, jedovatými plynmi, sopečným popolom a kyslým dažďom.

Láva zasiahla aj priľahlé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/OVERON via AP)

Láva pohlcuje celé domy

Od výbuchu sopky uplynulú nedeľu pohltili mohutné rieky nezastaviteľnej lávy – niekedy až šesť metrov vysoké – celkovo 185 budov, väčšinu domov na vidieku. Láva teraz pokrýva 154 hektárov, uviedol vulkanologický ústav. Prúdy lávy smerovali dolu svahom k zaľudnenejšiemu pobrežiu ostrova La Palma. V utorok večer evakuovali okolo 1000 ľudí z obce Todoque nachádzajúcej sa priamo na pobreží a celkový počet evakuovaných tak stúpol na približne 6000.

Dopad lávy, ktorej teplota prekračuje 1000 stupňov Celzia, na masu vody môže spôsobiť explózie a vytvoriť mraky jedovatého plynu. Urýchlené evakuácie pomohli zabrániť obetiam sopečného výbuchu, hoci škody na domoch, infraštruktúre a poľnohospodárskej pôde sú značné, uviedli predstavitelia.

Láva sa valí zo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Kike Rincon, Europa Press via AP)

Robia, čo sa dá

Pohotovostné služby na ostrove sa v utorok večer pokúsili odvrátiť časť lávy pomocou čelných nakladačov, aby vyčistili cestu pre rozžeravené kamene, ktoré mali nasledovať. Záchranári dúfali, že takto kamene presmerujú preč od nehnuteľností. Predstavitelia povedali, že nevedia, či to zaberie. Sopka tiež každý deň vychrlí 8000–10.500 ton oxidu siričitého, ktorý nepriaznivo postihuje pľúca, upozornil vulkanologický ústav.

Láva sa valí zo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Kike Rincon, Europa Press via AP)

Viac o téme: VýbuchSopkaKanárske ostrovyLa PalmaCumbre Vieja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu