Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z VIDEA sa tlačia slzy do očí: Francúzsku riviéru trápia obrovské požiare, z oblasti hlásia aj jednu obeť

Požiar Francúzskej riviéry hasia stovky hasičov Zobraziť galériu (3)
Požiar Francúzskej riviéry hasia stovky hasičov (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

LE LUC - Požiar v oblasti Francúzskej riviéry si vyžiadal prvú obeť. Príčinu smrti osoby, ktorú našli bez známok života v regióne Var, úrady neuviedli, informovala v stredu agentúra AFP.

V dôsledku ničivého požiaru sa doteraz ľahko zranilo 22 ľudí, 19 z nich sa nadýchalo dymu. Ľahšie zranenia utrpelo aj päť hasičov. Stovky hasičov vo Francúzsku už tretí deň bojujú s najhorším tohtoročným lesným požiarom v krajine, ktorý vypukol neďaleko mesta Saint Tropez. Pre rýchlo šíriace sa plamene boli medzičasom evakuované tisíce ľudí.

Požiar už pohltil približne 5000 hektárov územia v časti departmentu Var ležiacom na juhovýchode Francúzska, ktorý je známy svojimi hustým lesmi, vinicami a bohatou faunou. Plamene sa podľa agentúry AFP začal šíriť v prírodnej rezervácii Plaine des Maures v pondelok večer. Požiar zrejme vypukol neďaleko diaľničného odpočívadla vzdialeného zhruba 30 kilometrov severozápadne od Saint Tropez. Podľa francúzskych úradov požiar zničil polovicu spomínanej rezervácie.

Hasiči bojujú, dôležité budú nasledujúce hodiny

Hovorca hasičov v departmente Var Franck Gracian informoval, že plamene sa v noci na stredu ďalej nešírili, čo však podľa neho neznamená, že sa požiar podarilo dostať pod kontrolu. "Tak ako včera, aj dnes budeme pokračovať v hasení kritických miest," uviedol.

Požiar Francúzskej riviéry hasia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

V oblasti bolo nasadených okolo 1200 hasičov. Tí sa pokúšajú likvidovať požiar pomocou vysokotlakových hadíc či lietadiel a helikoptér. Pre vysoké teploty a silný vietor, ktoré by mohli šírenie plameňov urýchliť, bolo zo svojich domovov a kempingov evakuovaných podľa utorňajšieho vyjadrenia samosprávy približne 7000 osôb. Medzi nimi bolo aj približne 1300 ľudí, ktorí sa nachádzali v kempingu v obci Bormes-les-Mimosas. Ďalší ľudia museli opustiť dedinu La-Garde-Freinet, podľa hasičov ale v noci na stredu k ďalším evakuáciám nedošlo.

Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona sa o tom, ako dopadne boj s týmto prírodným živlom, rozhodne v nadchádzajúcich hodinách. Dodal, že vďaka odvahe zasahujúcich hasičov sa ale podarilo predísť tomu najhoršiemu.

Požiar Francúzskej riviéry hasia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

Vlna horúčav zapríčinila v priebehu posledných týždňov lesné požiare aj v ďalších krajinách v oblasti Stredozemného mora vrátane Grécka, Alžírska, Španielska, Talianska a Turecka.

Viac o téme: PožiarOheňHasičiObeťFrancúzskoFrancúzska riviéra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu