Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrozivá prognóza čínskej virologičky: Pripravte sa na oveľa smrteľnejšie varianty KORONAVÍRUSU!

Shi Zhengliová Zobraziť galériu (3)
Shi Zhengliová (Zdroj: profimedia.sk)

WU-CHAN - Virologička pracujúca v čínskom laboratóriu, z ktorého podľa jednej teórie unikol nový koronavírus, vyhlásila, že svet nečaká nič dobré. Máme sa pripraviť na ešte smrteľnejšie mutácie vírusu než tie, ktoré sa v populácii šíria teraz.

Kombinácia vakcín proti KORONAVÍRUSU bude možná len v špecifických prípadoch (Zdroj: Topky, MZ SR)

Shi Zhengliová, ktorá skúma koronavírusy netopierieho typu, tento týždeň verejne prehovorila o tom, aká budúcnosť čaká svet v súvislosti s práve prebiehajúcou pandémiou. Doterajší vývoj podľa nej nasvedčuje tomu, že koronavírus bude ešte viac mutovať, pričom ďalšie varianty budú ešte smrteľnejšie než tie, ktoré súčasné. Ľudstvu teda nezostáva nič iné, len sa naučiť s touto pliagou žiť. "Počty pozitívnych prípadov začali opäť stúpať, čo novému koronavírusu umožnilo viac mutovať. Nové varianty budú neustále pribúdať," povedala Zhengliová v rozhovore pre denník People's Daily, pričom zdôraznila, že mimoriadne dôležité pri boji s pandémiou je očkovanie. 

Hrozivá prognóza čínskej virologičky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Riaditeľka Centra pre vznikajúce infekčné choroby vo wuchanskom Virologickom ústave zároveň poprela správy o tom, že by SARS-CoV-2 unikol z jej laboratória. Svet sa na ňu vraj len "pokúša hodiť špinu". Podľa tejto teórie mohol vírus uniknúť tak, že sa ním nechtiac nakazil jeden z pracovníkov, prípadne bol nesprávne zlikvidovaný biologický odpad. Čína to ale razantne popiera. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Delta na steroidoch

Zhengliová zďaleka nie je jediná, ktorá prišla s hrozivou prognózou ohľadom ďalších mutácií. Viacerí experti sa domnievajú, že SARS-Co-V-2 môže nakoniec zmutovať do finálneho variantu, ktorý bude až 600-krát infekčnejší ako ten pôvodný z Wu-chanu. V takom prípade by absolútnej katastrofe zrejme nezabránilo ani zavádzanie lockdownov v jednotlivých krajinách. Medzičasom sa objavili obavy, že v USA sa môže objaviť nový variant, ktorý bude horší než delta a lambda. Počty infikovaných stúpajú najmä v štátoch Arkansas, Louisiana, Missouri či Florida, kde nemocnice hlásia naplnené lôžkové kapacity. "Ďalšia mutácia bude mať podobu variantu delta na steroidoch," vyhlásil epidemiológ Michael Osterholm v rozhovore pre Newsweek. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Shi Zhengli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu