Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obnova oblastí zničených povodňami v Nemecku môže stáť viac ako 6 miliárd eur

Povodne v Nemecku
Povodne v Nemecku (Zdroj: SITA/AP/Michael Probst)

DUSSELDORF - Náprava škôd spôsobených júlovými povodňami v nemeckých spolkových krajinách Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko môže stáť viac ako šesť miliárd eur. Oznámil to v utorok nemecký minister financií Olaf Scholz, informovala agentúra DPA.

"Všetkým chceme pomôcť pri obnove, náhrade škôd – a preto pôjde až o miliardy," povedal Scholz počas návštevy mesta Stolberg v Severnom Porýnii-Vesfálsku. Toto mesto bolo vážne postihnuté záplavami, ktoré Nemecko postihli v polovici júla a vyžiadali si životy najmenej 180 ľudí. Podľa ministrových slov už nikto nedokáže nahradiť "zničené životy, zničené zdravie a všetko to, čo táto katastrofa spôsobila v srdciach a hlavách ľudí".

"To, čo sa dá napraviť peniazmi, to napravíme peniazmi," povedal. Nemecká vláda v stredu rozhodne o opatreniach pre podniky postihnuté povodňami. Vláda by ešte pred parlamentnými voľbami mala prijať zákon, ktorý určí plán na obnovu, pripomína DPA. Voľby sa v Nemecku konajú 26. septembra.

Premiér spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Armin Laschet v Stolbergu povedal, že táto spolková krajina už v spojitosti s povodňami poskytla 215 miliónov eur. Pri obnove sa podľa neho budú brať do úvahy aj následky klimatickej zmeny a výstavba bude plánovaná takým spôsobom, aby sa počas budúcich záplav zabránilo rozsiahlym škodám. Scholz aj Laschet sú v septembrových voľbách kandidátmi na post nemeckého spolkového kancelára, pripomína DPA. Scholz je kandidátom Kresťanskodemokratickej únie (CDU); Scholz zastupuje Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

Viac o téme: ObnovaPovodnePočasieDážďNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu