Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štúdia priniesla šokujúce zistenie: Ochorenie Covid-19 môže výrazne ovplyvniť inteligenciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ľudia, ktorí majú za sebou Covid 19, niekedy trpia dlhodobými následkami. Podľa novej štúdie môže choroba tiež narušiť kognitívne schopnosti a spôsobiť starnutie mozgu o niekoľko rokov.

Nemecký zdravotnícky expert Karl Lauterbach sa v tweete zmienil o novej štúdii, ktorú uskutočnila Imperial College v Londýne a ktorá bola nedávno zverejnená v časopise The Lancet. Vedci chceli vedieť, či choroba Covid-19 môže mať vplyv aj na duševné schopnosti.

Prekonali ste COVID? Vedci našli odpoveď: TOTO je doba, počas ktorej zostávajú v tele protilátky

Vyhodnotili teda údaje 81 337 ľudí, ktorých intelektuálne schopnosti boli zaznamenané v rámci „Veľkého britského testu inteligencie“ medzi januárom a decembrom 2020. 12 689 z nich alebo asi jedna osmina testovaných osôb už mala počas sledovaného obdobia Covid-19 alebo sa práve nakazila. Do štúdie boli tiež začlenené správy o skúsenostiach a výsledky prieskumov. Zohľadnené boli aj faktory ako vek, vzdelanie alebo existujúce zdravotné problémy.

Štúdia priniesla šokujúce zistenie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Znepokojujúci výsledok

Výsledok je znepokojujúci. Ľudia, ktorí sa zotavili z Covid-19, vykazovali v porovnaní s ostatnými účastníkmi značné obmedzenia v schopnostiach myslenia. Obzvlášť ťažko postihnutí boli pacienti, ktorí museli byť prijatí do nemocnice a ktorí trpeli závažným ochorením, so stratou okolo siedmich bodov IQ - v niektorých prípadoch mali dokonca následky závažnejšie ako po mozgovej príhode.

Covid sa nevytratí, už to nie je reálne, tvrdí slovenský infektológ: Z troch možností nezaočkovaným ostali len dve!

U pacientov s intenzívnou starostlivosťou podľa Lauterbacha sa dokonca preukázalo „starnutie mozgu o desať rokov“. Ale aj ľudia, ktorí trpeli iba miernymi príznakmi a liečili si svoju chorobu doma, podľa lekára stratili duševné schopnosti.

Nutný je ďalší výskum

Mentálne poruchy sa podľa štúdie primárne vyskytovali v oblastiach logického myslenia, zručností pri riešení problémov, pamäti a priestorového myslenia. Tieto výsledky boli v súlade so správami o problémoch s koncentráciou, „mozgovej hmle“ a problémoch s hľadaním správnych slov, uviedli vedci. Teraz je dôležité nadviazať na tieto výsledky a pokračovať vo výskume zatiaľ nevysvetlených neurologických súvislostí, ako a prečo môže Covid-19 pôsobiť na mozog.

Viac o téme: ŠtúdiaMozogInteligenciaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu