Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúzsko žiada agentúru Európskej únie Frontex, aby strážila severnú hranicu Európy

Gérald Darmanin
Gérald Darmanin (Zdroj: SITA/Stephen de Sakutin, Pool via AP)

CALAIS - Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v sobotu oznámil, že požiadal pohraničnú agentúru Európskej únie Frontex, ktorá už dlho stráži južné hranice Európy, aby v boji proti ilegálnym migrantom nezanedbávala severné pobrežie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ja osobne som sa skontaktoval s Frontexom, ktorý sa stará predovšetkým o južnú Európu, a požiadal som ich, aby riešili aj situáciu na severe Európy, obzvlášť pobrežie (francúzskeho regiónu) Nord-Pas-de-Calais," povedal novinárom minister na návšteve francúzskeho prístavu Calais, z ktorého sa snaží mnoho migrantov dostať cez Lamanšský prieliv do Británie. "Šesťdesiat percent migrantov, ktorí sem prídu, prichádza cez Belgicko. Takže náš záber musí byť veľmi široký. Potrebujeme pozorovanie z európskeho vzdušného priestoru," dodal Darmanin.

Od konca roka 2018 sa do Británie pokúša preplaviť cez Lamanšský prieliv čoraz väčší počet migrantov - nedbajú na varovania úradov pred nebezpečenstvami takejto plavby, keďže sú tam silné morské prúdy, hustá premávka a nízke teploty. Darmanin privítal dohodu dosiahnutú minulý týždeň medzi Francúzskom a Britániou, na základe ktorej Londýn prisľúbil v rokoch 2021-2022 takmer 63 miliónov eur ako pomoc Francúzsku pri zastavení prúdu ilegálnych migrantov cez kanál La Manche.

Francúzsko prisľúbilo, že zvýši počet príslušníkov bezpečnostných síl popri pobreží. Minister vnútra uviedol, že v severnom francúzskom regióne Pas-de-Calais majú 5000 policajtov a žandárov, z ktorých veľký počet sa venuje práve boju proti migrácii. "A tieto počty ešte zvýšime," dodal. Vlani sa podľa záznamov preplavilo alebo pokúsilo preplaviť cez kanál La Manche vyše 9500 ľudí, teda štvornásobok počtu z roku 2019, uviedli francúzske úrady. Z nich šesť ľudí vlani zahynulo a traja sú nezvestní. V roku 2019 prišli o život štyria ľudia.

Viac o téme: MigrantiFrancúzskoEurópaFrontex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu