Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Maďarsku sa koná Pride Festival: Tisíce ľudí demonštrujú za práva LGBTQ komunity

Tisíce ľudí sa v maďarskom hlavnom meste zúčastňujú na pochode Budapest Pride s cieľom vyjadriť podporu LGBTQ komunite Zobraziť galériu (2)
Tisíce ľudí sa v maďarskom hlavnom meste zúčastňujú na pochode Budapest Pride s cieľom vyjadriť podporu LGBTQ komunite (Zdroj: SITA/AP Photo/Anna Szilagyi)

BUDAPEŠŤ - Tisíce ľudí sa v maďarskom hlavnom meste v sobotu zúčastňujú na pochode Budapest Pride s cieľom vyjadriť podporu LGBTQ komunite a odpor voči kontroverznému zákonu o ochrane pred pedofíliou, ktorý na školách obmedzuje možnosť informovať žiakov o homosexualite či transrodových otázkach. Informovala o tom agentúra Reuters.

Organizátori vo vyhlásení uviedli, že demonštrácia bude prejavom opozície voči "politikom hladným po moci" a odmietnutím zastrašovania príslušníkov LGBTQ komunity. "Namiesto ochrany menšín využíva vláda kresťansko-demokratickej (strany) Fidesz zákony na to, aby z členov LGBTQ komunity spravila vyvrheľov v ich vlastnej krajine," kritizovali.

Hovorkyňa Budapest Pride Jojó Majercsiková uviedla, že tohtoročný pochod nie je len oslavou a pripomienkou historického úsilia hnutia LGBTQ, ale aj protestom proti súčasnej vládnej politike zameranej proti tejto komunite. "Mnohí LGBTQ ľudia sa boja a nemajú pocit, že v tejto krajine majú ešte nejaké miesto či budúcnosť," povedala pre agentúru AP. Dodala, že mnohí z nich plánujú z Maďarska odísť a nebudú čakať ani na výsledok budúcoročných volieb.  

Tisíce ľudí sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anna Szilagyi)

Budapeštiansky Pride Festival podporilo vyše 40 veľvyslanectiev, ako aj mnohé zahraničné kultúrne inštitúcie v Maďarsku. "V každej krajine podporujeme kroky na zaistenie rovnosti a dôstojnosti všetkých ľudských bytostí bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu," uviedli vo vyhlásení, pod ktoré sa podpísali okrem iných ambasády Spojených štátov, Británie či Nemecka.

Na podujatí, na ktorom sa podľa denníka Kurier zišlo 20.000 ľudí, sa zúčastnili i viacerí politici z opozičných strán vrátane liberálneho budapeštianskeho starostu Gergelya Karácsonyho. Na priebeh akcie dohliada množstvo policajtov a zatiaľ nedošlo k nijakým výtržnostiam či potýčkam; policajti úspešne znemožnili protidemonštrantom narušiť priebeh podujatia.

Nacionalisticky orientovaný premiér Viktor Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, presadil v krajine mnohé zmeny s cieľom ochrany tradičných kresťanských hodnôt odporujúcich západnému liberalizmu, čím sa dostal do sporu s EÚ, pripomína Reuters. Európska komisia v súvislosti s predmetným zákonom schváleným v júni spustila minulý týždeň voči Maďarsku v tejto záležitosti právne konanie. Považuje ho totiž za homofóbny a diskriminačný voči komunite LGBTQ.

Orbán tento týždeň oznámil, že vláda usporiada vo veci sporného zákona o tzv. ochrane detí pred pedofíliou referendum, ktoré sa má konať koncom tohto alebo začiatkom budúceho roku. Hovorkyňa sobotňajšieho pochodu za práva LGBTQ komunity však tento krok označila za "propagandistickú kampaň", ktorá má rozdúchať vášne proti LGBT ľuďom.

Viac o téme: MaďarskoPrideBudapešťLgbtq
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu