Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Katastrofálne záplavy v Európe: V Nemecku zomrelo už 42 ľudí, ďalšie desiatky sú nezvestné

Voda unášala celé domy Zobraziť galériu (8)
Voda unášala celé domy (Zdroj: SITA (TV7/dpa via AP))

BERLÍN - Najmenej 58 ľudí prišlo o život a ďalšie desiatky sú nezvestné v dôsledku prudkých dažďov a záplav, ktoré v stredu zasiahli spolkové krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko. Informovali o tom vo štvrtok agentúra AFP a denník Süddeutsche Zeitung na svojej webovej stránke.

Záchranné akcie stále pokračujú, ale situácia je okrem iného kvôli výpadkom v telekomunikačnej sieti značne neprehľadná.

Najmenej osem úmrtí ohlásili bezpečnostné zložky v okrese Euskirchen v Severnom Porýní-Vestfálsku, informovala televízna stanica ZDF a miestne médiá. Prinajmenšom ďalší štyria ľudia zomreli tiež v Kolíne nad Rýnom, Wuppertale a Kamene. V spolkovej krajine Porýnie-Falcko zomrelo najmenej päť osôb a ďalších 70 je stále nezvestných, uviedla agentúra DPA.

Zábery z dronu zachytávajú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (Christoph Reichwein/dpa via AP))

Rozsiahle škody hlási v Porýní-Falcku okres Ahrweiler, kde sa vyliala z koryta rieka Ahr. V obci Schuld odniesla šesť domov a ďalšie desiatky objektov majú narušenú statiku a hrozí im zrútenie. "Zatiaľ nemáme presný prehľad o situácii, pretože práce záchranárov pokračujú," uviedol policajný hovorca.

Katastrofálna situácia

Kancelárka Angela Merkelová, ktorá je na návšteve USA, uviedla, že je situáciou v zaplavených oblastiach otrasená. Poďakovala všetkým záchranárom a zasahujúcim zložkám. Premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová označila situáciu za katastrofálnu. "Mnoho ľudí je stále v nebezpečenstve," vyhlásila. V postihnutých oblastiach je prerušených mnoho komunikácií, cesty blokujú popadané stromy. Premiér Severného Porýnia-Vestfálska, ktoré je najľudnatejšou nemeckou spolkovou krajinou, Armin Laschet, vyzval na dôslednejšiu ochranu klímy. 

Záplavy napáchali obrovské škody.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Michael Probst))

V stredu v susednom Sársku zomreli pri záchranných prácach dvaja hasiči. V saskom mestečku Jöhstadt na krušnohorskej hranici s Českom miestna rieka strhla muža, ktorý sa snažil zabezpečiť svoj pozemok pred veľkou vodou a ktorý je nezvestný.

Na väčšine územia Severného Porýnia-Vestfálska je prerušené železničné spojenie. Zaplavená bola aj časť diaľnic. Stovky tisíc domácností sú bez elektrického prúdu.

Voda zaplavovala celé ulice.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (Harald Tittel/dpa via AP))

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila vo štvrtok štátnu podporu obyvateľom krajiny, ktorých v stredu v noci postihli ničivé povodne. Všade tam, kde bude možné pomôcť, sa ľuďom pomoci dostane, zdôraznila kancelárka počas návštevy Spojených štátov, kde sa má večer stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Zastavená riečna doprava

Nemecké úrady oznámili, že časti Rýna na juhu Nemecka boli dnes uzavreté pre lodnú dopravu kvôli zvýšeniu hladiny vody po nedávnych silných dažďoch. Riečna doprava bola zastavená medzi Maxau neďaleko Karlsruhe a Iffezheimom, uviedol hovorca nemeckého úradu pre vnútrozemskú plavbu.

Obmedzenie zrejme pretrvá do víkendu a zabráni plavidlám v ceste do Švajčiarska, dodal. Vysoká voda znamená, že nie je dostatok priestoru k prechodu pod mostami. Lodná doprava v severných častiach rieky je stále v prevádzke.

Historickú výšku hladiny dnes dosiahla vo svojej nemeckej časti rieka Mosela, ktorá by podľa predpovedí mala kulminovať dnes. Historické výšky hladiny dosiahli aj niektoré jej prítoky.

Veľká voda ničila všetko,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Michael Probst))

Silný dážď vyvolaný tlakovou nížou Bernd zaplavil už počas predchádzajúcej noci v niektorých nemeckých regiónoch pivnice, cesty a pozemky. Varovanie pred výdatnými zrážkami vydala meteorologická služba (DWD) aj pre dnešok, extrémne počasie by sa však malo do noci upokojiť.

So záplavami bojujú aj ďalšie krajiny

Záplavy zasiahli aj ďalšie krajiny v západnej časti Európy, píše agentúra AP. Celkovo prišlo podľa AP o život viac ako 20 ľudí. Polícia v belgickom meste Liege obyvateľov upozornila, aby dodržiavali preventívne opatrenia pred záplavami.

V holandskom meste Valkenburg v noci na stredu evakuovali niekoľko zariadení vrátane hospica. Holandská vláda do provincie Limburg na juhu krajiny v stredu poslala približne 70 vojakov. Záplavy hlásili i v severnej časti Francúzska a v Luxembursku, kde hasiči evakuovali desiatky ľudí.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na Twitteri napísal, že EÚ na žiadosť Belgicka aktivovala mechanizmus civilnej ochrany. Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Vo svojich myšlienkach som s rodinami obetí zničujúcich záplav v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku i s tými, ktorí prišli o svoje domovy," napísala na Twitteri.

Viac o téme: ZáplavyObeteŠkodyNezvestníNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu