Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Ľudia žiadajú slobodu: Obrovské protivládne protesty na Kube sa vyostrujú! Zatýkanie aj prvá obeť

Protest na Kube Zobraziť galériu (3)
Protest na Kube (Zdroj: SITA/AP Photo/Eliana Aponte)

HAVANA - Protivládne protesty na Kube si vyžiadali jednu obeť. V utorok to oznámilo kubánske ministerstvo vnútra, informovala v noci na stredu agentúra AFP. Rezort vnútra uviedol, že "žiali nad smrťou" 36-ročného muža menom Diubis Laurencio Tejeda, ktorý sa podľa štátnej tlačovej agentúry podieľal na pondelkových "nepokojoch".

VIDEO Kubánci vyjadrujú svoju podporu aj protestami v USA

Obrovské protivládne protesty na Kube majú prvú obeť: Podporili ich aj ľudia v Miami (Zdroj: profimedia.sk)

Na protestoch zadržali desiatky ľudí: Boli medzi nimi novinári, aktivisti či známy režisér

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim v pondelok zakročila. V čase protestov bolo podľa agentúry AFP v nedeľu navyše zadržaných vyše 100 ľudí vrátane nezávislých novinárov a opozičných aktivistov.

Protesty vypukli spontánne v čase, keď Kuba zažíva najhorší ekonomický prepad za viac než tri desaťročia a zápasí s nedostatkom potravín, liekov či dodávok elektrickej energie. Ostrovný štát v súčasnosti sužuje aj covid - počty nakazených v posledných týždňoch dosiahli najvyššiu úroveň od začiatku pandémie.

Posledné takéto demonštrácie v metropole Havana sa konali v roku 1994. Súčasný kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel obviňuje kubánskych Američanov, že využívajú sociálne médiá na podnecovanie protestov.

USA žiadajú prepustenie demonštrantov

Spojené štáty vyzvali v utorok Kubu, aby prestala s obmedzovaním internetu, ku ktorému pristúpila po protivládnych protestoch. Washington zároveň zopakoval výzvu na prepustenie zadržaných demonštrantov. Informovala o tom agentúra AFP.

VIDEO Ľudia žiadajú slobodu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eliana Aponte)

"Vyzývame kubánskych lídrov, aby demonštrovali sebaovládanie a rešpekt voči hlasu ľudu sprístupnením všetkých komunikačných prostriedkov, a to v online i offline forme," povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Dodal, že "vypínanie technológií a informačných kanálov nijako nerieši legitímne potreby a ašpirácie kubánskeho ľudu". USA podľa Priceových slov "chvália kubánsky ľud za prejavenie veľkej odvahy" na protestoch, na ktoré Havana odpovedala snahou "umlčať ich hlasy".

Protest umelcov na Kube
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ismael Francisco)

"Vyzývame na pokoj a odsudzujeme akékoľvek násilie páchané na pokojne demonštrujúcich. Rovnako vyzývame kubánsku vládu, aby prepustila každého, koho zadržali pre pokojný protest," dodal hovorca amerického rezortu diplomacie.

Viac o téme: ObeťProtestyKubaProtivládne protesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu