Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Je očkovanie proti KORONAVÍRUSU počas dojčenia bezpečné? Experti povedali, čo si o tom myslia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Dojčiace matky sa môžu očkovať proti koronavírusu. Nedávna štúdia v USA potvrdila, že RNA z vakcín sa nedostáva do materského mlieka. Jediné obmedzenie štúdie je, že počet účastníčok bol malý.

Ak sú dojčiace ženy očkované proti Covid-19 vakcínou mRNA, odborníci sa domnievajú, že je to s ohľadom na materské mlieko neškodné.

Kvôli očkovaniu nemusíte prestať dojčiť, píše v časopise Jama Pediatrics tím vedený Stephanie Gaw z Kalifornskej univerzity v San Franciscu. V 13 vyšetrených vzorkách materského mlieka od siedmich očkovaných žien nebola zistiteľná žiadna mRNA z vakcíny.

Izraelskí vedci varujú: TÁTO vakcína je proti delta variantu KORONAVÍRUSU menej účinná, ako sa očakávalo

Päť účastníčok štúdie dostalo mRNA vakcínu od spoločnosti Biontech/Pfizer a dvaja od spoločnosti Moderna. Skúmané vzorky sa odobrali pred očkovaním a medzi 4 a 48 hodinami po ňom. Výsledky sú dôležitými včasnými náznakmi, že mRNA z vakcín sa neprenáša na dieťa, píše autorský tím. Ako obmedzenie však poukazuje na malý počet účastníkov štúdie.

Je očkovanie proti KORONAVÍRUSU
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemecké odborné spoločnosti sa už v máji vyslovili za prioritné očkovanie dojčiacich žien. Protilátky tvorené očkovaním sú transportované cez materské mlieko a dojčení novorodenci sú tak chránení takto získanou imunitou.

Šéf Stálej očkovacej komisie (Stiko) Thomas Mertens nedávno uviedol, že očkovanie dojčiacich žien „je v skutočnosti bezproblémové aj podľa predstáv Stiko“. Stiko v súčasnosti vo svojom odporúčaní ku protikoronavírusovým vakcínam píše: "Zatiaľ je k dispozícii iba málo údajov o použití vakcín Covid-19 počas dojčenia. Stiko sa však domnieva, že je veľmi nepravdepodobné, že očkovanie matky počas dojčenia predstavuje riziko pre dojča.“

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovanieDojčenieVedciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu