Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS EÚ a Švajčiarsko si budú od piatku navzájom uznávať svoje covidpasy

COVID pas
COVID pas (Zdroj: Getty Images )

BRUSEL - Európska komisia (EK) prijala vo štvrtok rozhodnutie, ktoré zabezpečí, aby sa osvedčenia o covide – tzv. covidpasy – vydané Švajčiarskom považovali za rovnocenné s covidpasmi Európskej únie.

Podľa tlačovej správy Európskej komisie to znamená, že Švajčiarsko ako prvá krajina mimo 27 krajín EÚ a troch krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) – Islandu, Lichtenštajnska a Nórska – bude pripojené k únijnému systému a švajčiarske covidpasy budú v EÚ akceptované za rovnakých podmienok ako osvedčenia vydané pre Európsku úniu.

V praxi budú môcť držitelia švajčiarskeho osvedčenia – štátni príslušníci Švajčiarska, občania EÚ a štátni príslušníci tretích krajín, ktorí sa legálne zdržiavajú alebo majú pobyt vo Švajčiarsku – cestovať do krajín EÚ za rovnakých podmienok ako držitelia únijných covidpasov.

Švajčiarsko zároveň súhlasilo s uznaním covidpasov EÚ pre cesty občanov členských krajín Únie do Švajčiarska. Štvrtkové rozhodnutie nadobudne účinnosť od piatka 9. júla.

Voľný pohyb medzi EÚ a Švajčiarskom je založený na dohode o voľnom pohybe osôb, ktorá neobsahuje mechanizmus na začlenenie aktov Únie. V dôsledku toho musela eurokomisia prijať samostatné rozhodnutie, aby zabezpečila, že švajčiarske covidpasy budú v EÚ uznávané a akceptované.

Viac o téme: ŠvajčiarskoKoronavírusCovidpass
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu