Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Španielska vláda sprísni zákony: Pohlavný styk bez jasného súhlasu bude považovať za znásilnenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

MADRID - Španielská vláda v utorok schválila návrh zákona, ktorý sprísni zákony krajiny namierené proti znásilneniu tým, že sa bude vyžadovať jasný súhlas k vykonaniu pohlavného styku, informovala agentúra AFP.

Podľa nového návrhu zákona už viac nemožno považovať "mlčanie a pasivitu za súhlas, neprejavovanie odporu tiež nie je ospravedlnením na to, aby niekto konal proti vôli druhej osoby", uviedla hovorkyňa španielskej vlády María Jesús Monterová.

Španielsky návrh zákona bol inšpirovaný podobnou legislatívou, ktorá v Švédsku vstúpila do platnosti v roku 2018. Návrh zákona bude považovať sexuálny styk bez jasného súhlasu za znásilnenie, taktiež navrhuje odňatie slobody za sexuálne obťažovanie na pracovisku a za trestný čin by sa malo považovať aj hvízdanie po cudzincoch na ulici, ktoré bude klasifikované ako sexuálne obťažovanie neznámeho človeka na ulici. Návrh zákona tiež klasifikuje ako trestný čin nútené manželstvo a zmrzačenie genitálií a sprísňuje zákony namierené proti pasáctvu.

"Spravme z našej krajiny slobodnejšie a bezpečnejšie miesto pre ženy," napísal na sociálnu sieť Twitter španielsky premiér Pedro Sánchez po tom, ako vláda schválila návrh zákona, ktorý podľa neho ochráni "právo žien na sexuálnu slobodu". Návrh zákona teraz vláda posunie do parlamentu, kde o ňom budú rokovať a hlasovať poslanci pravdepodobne v septembri, uvádza AFP.

Toto opatrenie španielska vláda prijala v súvislosti so známym prípadom hromadného znásilnenia 18-ročnej ženy z roku 2016. Ženu znásilnili piati muži, pričom dvaja si tento čin aj natáčali. Na videu možno vidieť, že žena počas celého aktu mlčí, čo sudca interpretoval ako súhlas, a mužov preto usvedčil z trestného činu sexuálneho zneužitia a nie zo závažnejšieho činu sexuálneho útoku, ktorý zahŕňa aj znásilnenie.

Viac o téme: ZnásilnenieZákonSúhlasPohlavný stykŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu