Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európsky mechanizmus civilnej ochrany funguje skvele: Cyperčanom pomohli s lesnými požiarmi

Lesné požiare na Cypre, ktoré sužovali krajinu niekoľko dní Zobraziť galériu (2)
Lesné požiare na Cypre, ktoré sužovali krajinu niekoľko dní (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

BRUSEL - Cyprus v sobotu (3.7) požiadal Európsku úniu o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany a o podporu pri riešení lesných požiarov v okrese Limassol. Európska komisia (EK) v pondelok uviedla, že EÚ na túto výzvu okamžite zareagovala a zmobilizovala vzdušnú protipožiarnu techniku, ktorá bola poskytnutá z Grécka a Talianska.

Komisia spresnila, že išlo o protipožiarne lietadlá z ich domovských základní v Grécku a Taliansku, kde sú súčasťou prostriedkov systému rescEU. Exekutíva EÚ 21. júna oznámila, že v rámci príprav na možné lesné požiare v Európe posilnila svoju flotilu protipožiarnych lietadiel a vrtuľníkov v rámci strategických zásob systému rescEU. Tie sú umiestnené vo Francúzsku, Grécku, Chorvátsku, Španielsku, Švédsku a Taliansku.

Podľa tlačovej správy EK ako prvé do hasenia požiarov zasiahli lietadlá vyslané z Grécka a následne na pomoc Cyperčanom odleteli aj lietadlá z Talianska.

Lesné požiare na Cypre,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias)

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič privítal rýchle nasadenie prostriedkov zo systému rescEU a spresnil, že EÚ je v prípade potreby pripravená poskytnúť ďalšiu pomoc, keď Koordinačné stredisko EÚ pre núdzové situácie (ERCC) je v nepretržitej prevádzke a v nepretržitom kontakte s cyperskými orgánmi.

Okrem toho EÚ aktivovala aj svoj družicový systém Copernicus, ktorý dokáže záchranárom v reálnom čase dodávať presné mapy s vývojom požiarov a posúdením rozsahu poškodenia postihnutých oblastí.

Cyperské ministerstvo lesného hospodárstva v pondelok oznámilo, že rozsiahly lesný požiar, ktorý si vyžiadal niekoľko ľudských životov, je už plne pod kontrolou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odkazom, že išlo o najväčší požiar tohto druhu na ostrove Cyprus za posledných niekoľko desaťročí.

Viac o téme: LesPožiarEKCyprusCivilná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu