Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan v tom má jasno: Jediným riešením situácie na Cypre sú dva štáty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

NIKÓZIA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan trval v utorok počas príhovoru pri príležitosti 47. výročia invázie Turecka na Cyprus na tom, že jediným riešením situácie na tomto ostrove je existencia dvoch štátov, informovala agentúra AFP.

"Nemáme ďalších 50 rokov na premárnenie... V rokovaniach nemôže nastať žiaden pokrok bez akceptovania toho, že sú tu dva národy a dva štáty... Nové rokovania je možné viesť iba medzi dvoma štátmi. Zvrchovanosť a rovnosť cyperských Turkov musí byť potvrdená. To je kľuč k riešeniu," uviedol Erdogan, ktorý taktiež obvinil cyperských Grékov z toho, že "blokujú cestu k riešeniu".

Počas príhovoru Erdogan neprihliadal na varovanie šéfky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorá začiatkom júla počas návštevy Nikózie uviedla, že Európska únia odmieta riešenie v podobe dvoch štátov na ostrove Cyprus. Prevažne grécky hovoriaca Cyperská republika je totiž od roku 2004 členskou krajinou EÚ a má účinnú kontrolou nad južnými dvoma tretinami ostrova. Cyprus je politicky a etnicky rozdelený od roku 1974, keď Turecko obsadilo jeho severnú časť v reakcii na štátny prevrat zorganizovaný Aténami podporovanou juntou usilujúcou sa pripojiť ostrov ku Grécku, pripomína AFP.

Zatiaľ čo sever ostrova v utorok oslavoval príchod tureckých síl v roku 1974 vojenskou prehliadkou, na juhu ostrova sa ráno o 5.30 h miestneho času rozzvučali sirény, ktoré mali pripomenúť pristátie tureckých výsadkárov na ostrove 20. júla 1974. Turecký prezident je od pondelka na návšteve samozvanej Severocyperskej tureckej republiky, ktorej nezávislosť dosiaľ uznáva iba Ankara. Erdogan pritom už v pondelok vylúčil ústupky zo strany Turkov. V reakcii na Erdoganovu cestu má v stredu na Cyprus pricestovať aj grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias, ktorý sa tam má stretnúť s cyperským prezidentom Nikosom Anastasiadisom.

Grécky premiér vyzval Turecko, aby upustilo od hrozieb 

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v utorok pri príležitosti 47. výročia tureckej invázie na Cyprus vyzval Turecko, aby upustilo od politiky hrozieb voči Cypru a tureckému cyperskému obyvateľstvu. Informuje o tom grécky server Ekathimerini.com.

Grécky premiér tiež vyzval na mierové riešenie, ktoré by opätovne zjednotilo Cyprus v dvojzónovej a dvojkomunálnej federácii. "Je čas, aby Turecko upustilo od bezvýznamnej politiky hrozieb voči Cypru a tureckej cyperskej populácii," uviedol Mitsotakis na sociálnej sieti Facebook. "Napokon, tieto hrozby sú namierené aj proti medzinárodnému právu a stabilite v regióne, sú namierené proti Európskej únii a hodnotám 21. storočia. Preto sa nebudú tolerovať," dodal grécky premiér.

Štyridsaťsedem rokov od tureckej invázie na Cyprus podľa neho preukázalo, že "jedine presadenie rezolúcií Organizácie Spojených národov (OSN) a rozhodnutí EÚ môže vyliečiť ranu v srdci Stredomoria". Mitsotakis zároveň vyzval aj na obnovenie rokovaní za zjednotený Cyprus na základe dvojzónovej a dvojkomunálnej federácie. "(Za) európsky štát mieru a pokroku, za jeho ľud a jeho susedov," cituje Mitsotakisa Ekathimerini.com.

Európska únia kritizovala plány Erdogana na otvorenie cyperského "mesta duchov"

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell ostro kritizoval v utorok vyhlásenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o opätovnom otvorení cyperského mesta duchov, opusteného od tureckej invázie v roku 1974. Informuje o tom agentúra AFP. Erdogan o opätovnom sprístupnení bývalého letoviska Varosha hovoril počas utorkovej návštevy tureckej časti tohto rozdeleného stredomorského ostrova. Podľa Borrella plány Erdogana a lídra cyperských Turkov Ersina Tatara o sprístupnení niekdajšieho rezortu "predstavujú neprijateľné jednostranné rozhodnutie".

"EÚ ešte raz zdôrazňuje potrebu vyhnúť sa jednostranným činom v rozpore s medzinárodným právom a obnoveným provokáciám, ktoré môžu na ostrove viesť k nárastu napätia a kompromitovať návrat k rokovaniam o komplexnom vyriešení cyperskej otázky," uviedol Borrell vo vyhlásení. Ako dodal, únia bude monitorovať priebeh stredajších konzultácií o Cypre na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) a "podľa toho rozhodne o ďalších krokoch". Erdogan počas utorkovej návštevy tureckej časti Cypru pri príležitosti 47. výročia tureckej invázie vyhlásil, že "vo Varoshi sa obnoví život".

Legendárne letovisko, kedysi prezývané "perla Stredomoria", zostalo opusteným a plotom obohnaným mestom duchov, kde bývalé luxusné hotely zarástli burinou, píše AFP. Turecko-cyperský prezident Ersin Tatar, stojac po Erdoganovom boku, povedal, že "druhou fázou nášho plánu je rozšíriť" opätovné otvorenie tureckou armádou ovládaného rezortu Varosha na východnom pobreží. Z letoviska v roku 1974 ušli jeho grécko-cyperskí obyvatelia. Turecká armáda obnovila prístup na časti pláže vo Varoshi pre verejnosť už vlani. Medzinárodne uznaná cyperská vláda v Nikózii zdôraznila, že "Varosha je hranicou, ktorú nemožno prekročiť", a ostro odsúdila predchádzajúcu Erdoganovu návštevu tureckej časti Cypru v novembri minulého roka.

Viac o téme: ŠtátCyprusRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu