Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sestra zavraždenej Jo Coxovej získala pre labouristov dôležitý mandát

Kim Leadbeaterová
Kim Leadbeaterová (Zdroj: TASR/Danny Lawson/PA via AP)

LONDÝN - Labouristka Kim Leadbeaterová získala v piatok kreslo v britskom parlamente v obvode, ktorý v minulosti zastupovala jej sestra Jo Coxová – zavraždená v roku 2016. Tieto doplňujúce voľby boli dôležité pre lídra opozičných labouristov Keira Starmera, píše agentúra AFP.

Leadbeaterová v doplňujúcich voľbách v obvode Batley and Spen v grófstve West Yorkshire porazila kandidáta konzervatívnej strany Ryana Stephensona. Obvod Batley a Spen tradične patril Labouristickej strane, pripomína AFP.

Strata tohto kresla mohla šéfovi labouristov Starmerovi spôsobiť problémy. V rámci strany sa naňho podľa AFP stupňuje tlak v súvislosti s tým, že počas pandémie koronavírusu a pobrexitovej situácie v Británii nedokázal oslabiť podporu konzervatívneho premiéra Borisa Johnsona.

Batley a Spen v minulosti v britskom parlamente zastupovala Jo Coxová, ktorú zavraždili počas kampane pred referendom o brexite v roku 2016. Nahradila ju Tracy Brabinová, ktorá však v roku 2021 odstúpila po tom, ako sa stala starostkou grófstva West Yorkshire.

Viac o téme: VraždaMandátKim Leadbeaterová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu