Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dramatický výlet českého páru na najvyššiu horu Rakúska: Pomáhať musela horská služba!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Muž (33) a žena (28) z Česka museli neplánovane stráviť noc na utorok v horách v oblasti rakúskeho Grossglockneru. Pri výstupe na najvyššiu horu Rakúska sa pokazilo počasie, a tak sa rozhodli vrátiť. Pri zlaňovaní však horolezkyňu zasiahol do stehna kameň a nemohla pokračovať v ceste, napísala agentúra APA.

Dvojica vyrazila na cestu na 3798 metrov vysoký vrchol v pondelok skoro ráno z chaty Stüdlhütte, ktorá je vo výške 2802 metrov nad morom. Popoludní ale za horou Hofmannspitze padla hmla a alpinisti sa rozhodli kvôli tomu vrátiť. Zvolili trasu, na ktorej museli zlaňovať južnú stenu Hofmannspitze. Pri tom sa uvoľnil kameň, ktorý horolezkyňu zasiahol do stehna. Nekontrolovane zišla po lane a udrela sa o skalu. Aj napriek silnej bolesti sa snažila v zlaňovaní pokračovať, ale nešlo to.

Dramatický výlet českého páru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obaja Česi sa preto za zotmenia obrátili na horskú službu v stredisku Kals am Grossglockner. Záchranári sa s nimi dohodli, že si na noc vytvoria núdzový bivak. V utorok ráno k nim päť členov horskej služby pre zlé počasie mohlo doraziť len pešo, až neskôr po nich priletel vrtuľník. Ženu ošetrili v nemocnici v Lienze.

Viac o téme: ZáchranaRakúskoČesiGrossglockner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu