Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Sumatru zasiahlo silné zemetrasenie, varujú pred tsunami

JAKARTA - Indonézsky ostrov Sumatra v stredu zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré vyvolalo paniku a obavy pred vlnami tsunami. Informovali o tom seizmológovia a miestni obyvatelia.

Ako uvádza Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov amerických (USGS), podmorské zemetrasenie s magnitúdom 7,5 Richterovej stupnice zaznamenali o 15:08 miestneho času (9:08 SEČ) 312 kilometrov západo-juhozápadne od Medanu, hlavného mesta provincie Severná Sumatra. Otrasy nastali v hĺbke 34 kilometrov. Indonézsky meteorologický úrad informoval o zemetrasení s magnitúdom 6,6 stupňa, ktorého zdroj ležal 42 kilometrov severozápadne od mesta Sinabang na ostrove Simeulue v provincii Aceh.

Krátko po hlavnom zemetrasení podľa USGS nasledovali slabšie otrasy s magnitúdom 5,5 stupňa. Tichomorské centrum varovania pred tsunami na Havaji vyhlásilo pohotovosť, aj keď podľa neho nehrozia "ničivé rozsiahle tsunami". Vlny však môžu zasiahnuť pobrežné oblasti v okruhu 100 kilometrov, varovalo centrum. Predstaviteľ Indonézskeho meteorologického úradu Suharjono pre rozhlasovú stanicu ElShinta uviedol, že zatiaľ nie sú správy o škodách spôsobených zemetrasením.

Dodal, že otrasy mohli napáchať škody v Sinabangu. Podľa korešpondenta tlačovej agentúry AFP v meste Banda Aceh tu bolo zemetrasenie cítiť asi dve minúty. Obyvatelia najprv v panike vybiehali z domov, potom sa však rýchlo upokojili. Stanica ElShinta citovala poslucháčov v Medane, kde ľudia takisto opúšťali budovy.

Indonézske ostrovy ležia na takzvanom Ohnivom kruhu, ktorý obklopuje Tichý oceán. Pásmo styku tektonických dosiek je miestom častých zemetrasení, v mnohých prípadoch s tragickými následkami. Provinciu Bengkulu v septembri zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 8,4 stupňa a mnoho následných otrasov, ktoré pripravili o život 23 ľudí. Zemetrasenie 26. decembra 2004 vyvolalo ničivé vlny tsunami, ktoré v Indonézii usmrtili približne 168 tisíc ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu