Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Európu zasiahli silné búrky: Spúšť v Česku, nemecké mesto skončilo pod nánosom ľadu!

Česko aj Nemecko včera zažilo dramatický deň.
Česko aj Nemecko včera zažilo dramatický deň. (Zdroj: FB/St. Blasie, HZS JMK)

ST. BLASIEN/PRAHA - Obdobie letných búrok je v plnom prúde. Včera potrápili nielen Česko a časť Slovenska, ale svoju silu ukázali aj v Nemecku. Svedčí o tom aj prípad malého mestečka St. Blasien v Bádensku-Württembersku na juhozápade krajiny, ktoré postihol silný prívalový dážď aj krupobitie. Fotografie na sociálnej sieti ukazujú, akú moc dokáže mať tento prírodný živel.

Desivé zábery spúšte: Silná búrka v Čechách! Pozor, úradovali aj na Slovensku

V pondelok podvečer zasiahla mesto krátka prudká búrka, po ktorej nasledovalo krupobitie. Vrstva ľadu bola taká silná, že upchala aj odtokové kanály a na uliciach sa začala hromadiť voda. Autá na istý čas podľa portálu badische-zeitung.de dokonca uviazli na kruhovom objazde. Do služby boli povolané vozidlá zimnej údržby. Hasiči zase mali plné ruky práce so zatopenými suterénmi a pivnicami. Spolu s dobrovoľníkmi pracovali na odstránení škôd celú noc.

Búrka podľa vedenia mesta spôsobila škody na autách a budovách, no našťastie nemajú žiadne informácie o zranených osobách. Najväčšie škody boli spôsobené na domoch a škole Fürstabt-Gerbert-Schule. Kvôli preniknutiu vody do filiálky musel byť zavretý aj miestny supermarket.

Pohroma v Česku

Silné búrky sa včera vyskytli najmä v juhozápadnej polovici Česka a podľa ČHMÚ priniesli prívalové zrážky s ojedinelými úhrnmi až 50 mm. Hasiči z mnohých krajov sa takmer nezastavili pri odstraňovaní popadaných stromov, bahna z ciest či odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a garáží. Silný vietor si hravo poradil s altánkami, ale aj strechami, ktoré poškodil. Rýchlosť vetra pri búrkach môže dosahovať až 80 km/h. Hasiči len v Juhomoravskom kraji mali 270 výjazdov.

Galéria: Búrky v Česku

Kvôli silným búrkam evidovala k dnešnému ránu distribučná firma 25 porúch na vedení vysokého napätia a približne 9000 domácností s obmedzením dodávok elektrickej energie. Najviac na južnej Morave. Zložitá situácia zostáva na Hodonínsku, kde búrky spôsobili výpadky už v pondelok večer.

Obyvatelia Česka si však nevydýchnu ani dnes. Podľa predpovedí ČHMÚ sa popoludní môžu vyskytnúť ďalšie búrky, a to najmä na severe Moravy a v Sliezku. Intenzívnejšie majú byť opäť v noci na juhu krajiny.

Búrky sužujú mnohé mestá v Európe

Daždivé počasie a búrky sa vyskytli napríklad aj vo Francúzsku, Fínsku či Španielsku a ďalších európskych krajinách.

Cyklón a prívaly vody nedávno potrápili aj anektovaný Krym. Ulice sa premenili na rieky, ktoré brali so sebou všetko, čo im stálo v ceste. Kvôli povodniam musela byť evakuovaná časť obyvateľov Jalty.

Viac o téme: BúrkaNemeckoSt. Blasien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu