Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia varujú! Vysoké teploty a pozor na silné búrky: Na niektorých miestach zanechali spúšť

Búrka na Záhorí spôsobila veľké škody Zobraziť galériu (9)
Búrka na Záhorí spôsobila veľké škody (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

BRATISLAVA - Maximálne teploty vzduchu aj počas utorka prekročia tridsiatku. Pre celé územie Slovenska, s výnimkou Horného Zemplína, platí výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pred horúčavami.

Zvýšenú, výstrahu II. stupňa vydali meteorológovia pre okresy na juhu západného a stredného Slovenska, kde popoludní môžu namerať až 35 stupňov Celzia. Na ostatnom území, pre ktoré platí výstraha 1. stupňa, sa medzi 13.00 a 18.00 h môže teplota vyšplhať na 33 až 34 stupňov.

Meteorológovia varujú! Vysoké teploty
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia taktiež varujú pre búrkami s krúpami, ktoré môžu byť sprevádzané silný nárazom vetrom s rýchlosťou 65 - 85 km/h a lejakmi s úhrnmi zrážok 20 až 40 mm. Upozornenie platí pre oblasti severozápadného, severného, stredného a východného Slovenska. Búrky môžu prísť od 13.00 h, varovanie pred nimi platí do 22.00 h.

Meteorológovia varujú! Vysoké teploty
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky nás bičovali aj včera

V súvislosti s následkami búrky v okresoch Skalica a Senica zasahovali príslušníci Okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v 11 prípadoch. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

"V súvislosti s prechodom búrkového komplexu územím Záhoria v pondelok (21. 6.) vo večerných hodinách zasahovali hasiči Okresného riaditeľstva HaZZ v Skalici deväťkrát a Okresného riaditeľstva HaZZ v Senici dvakrát," uviedla Košťálová.

Búrka na Záhorí spôsobila
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

K technickým zásahom bolo privolaných aj 17 dobrovoľných hasičských zborov obcí okolitých dedín. Hasiči zasahovali pri odčerpávaní vôd z pivníc rodinných domov, skladových priestorov, pivníc obytných domov a šácht. "Mohutné zrážky zapríčinili i zatopenie motorovej časti osobného motorového vozidla zaparkovaného na cestnej komunikácii v obci Smolinské," informovala krajská hovorkyňa.

Ako doplnila, popadané stromy hasiči odstraňovali z cestných komunikácií a z káblov vysokého napätia. Silný dážď spôsobil i vyliatie miestneho potoka v obci Dubovce. "Celkovo pri udalostiach zasahovalo 11 príslušníkov HaZZ so šiestimi kusmi hasičskej techniky a 74 dobrovoľných hasičov s 20 kusmi hasičskej techniky," uviedla Košťálová.

Z búrkových lejakov hrozia prívalové povodne

Pri očakávaných prívalových zrážkach v dôsledku búrok hrozia na severe a severozápade Slovenska povodne. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Pre okresy Žilinského a Trenčianskeho kraja vydal do 23.00 h výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou.

"Prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín predpokladáme hlavne na malých tokoch, povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo nich," dodávajú hydrológovia. Pre oblasť stredozápadného, severného, stredného i východného Slovenska vydal SHMÚ výstrahu pred búrkami, súvisiacimi s vysokými teplotami. "Búrky môžu byť sprevádzané intenzívnymi lejakmi i nárazovým vetrom, môžu preto spôsobiť i škody menšieho rozsahu," upozornil.

Viac o téme: HorúčavaBúrkyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu