Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V letovisku Carbis Bay sa začal summit G7: Johnson ho označil za obrovskú príležitosť

Lídri skupiny G7 Zobraziť galériu (2)
Lídri skupiny G7 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, Pool)

CARBIS BAY - Britský premiér Boris Johnson označil summit lídrov skupiny G7, ktorý sa v piatok popoludní začal v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka, za "obrovskú príležitosť" na globálne ekonomické zotavenie z koronavírusovej pandémie. Ide o prvé osobné stretnutie premiérov a prezidentov krajín tohto zoskupenia za posledné dva roky, píše agentúra AFP.

Johnson, hostiteľ summitu, privítal lídrov G7 v letovisku Carbis Bay. Podľa jeho slov je summit zameraný na "obnovu ekologickejšieho, spravodlivejšieho a rovnoprávnejšieho"“ sveta po pandémii s dôrazom na rodovú rovnosť. Lídri hospodársky najvyspelejších krajín by sa na trojdňovom summite mali podľa očakávaní dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s poskytnutí vakcín chudobnejším krajinám. Zúčastňuje sa na ňom aj americký prezident Joe Biden.

"Teším sa na upevnenie nášho záväzku k multilateralizmu a na spoluprácu s našimi spojencami a partnermi pri budovaní spravodlivejšej a inkluzívnejšej globálnej ekonomiky,“ tweetoval Biden z prvého dňa summitu.

Summit G7
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Kevin Lamarque/Pool via AP)

Sedem priemyselne najvyspelejších krajín (G7) – Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a Spojené štáty – tvrdia, že spoločný prístup je najlepšou šancou na zotavenie sa z globálnej zdravotnej krízy i na riešenie klimatickej krízy.

Neďaleko miesta summitu sa na protestoch proti klimatickej zmene zhromaždili stovky ľudí. Pred jeho oficiálnym začiatkom plával pri cornwallskom pobreží čln s nafukovacími karikatúrami Bidena a Johnsona. Neskôr sa zhruba 500 ľudí zúčastnilo na zhromaždení v meste St. Ives, ktoré organizovala skupina klimatických aktivistov Extinction Rebellion, píše agentúra AP.

Johnson varoval pred opakovaním chýb z minulosti

Skupina krajín G7 sa musí z pandémie koronavírusu poučiť a neopakovať chyby, ku ktorým došlo za uplynulých 18 mesiacov a počas obnovy z globálnej finančnej krízy v roku 2008, povedal v piatok britský premiér Boris Johnson. Informuje o tom agentúra AP.

Johnson po otvorení trojdňových rokovaní lídrov krajín G7 v anglickom Cornwalle vyhlásil, že existuje riziko "trvalej jazvy" v dôsledku pandémie, keďže v spoločnosti "môžu byť zakorenené nerovnosti". Podľa britského premiéra je nevyhnutné, aby vlády a medzinárodné inštitúcie neurobili rovnaké chyby, k akým došlo po finančnej kríze, "keď obnova nebola jednotná vo všetkých častiach spoločnosti". Cieľom je "zvýšiť úroveň v našich spoločnostiach", dodal.

Viac o téme: SummitZačiatokBritániaBoris JohnsonG7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu