Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krvavý horor na súde: Väznený bieloruský aktivista (41) sa pokúsil o samovraždu!

Väznený bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa na súde pokúsil o samovraždu Zobraziť galériu (2)
Väznený bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa na súde pokúsil o samovraždu (Zdroj: SITA/Radio Free Europe/Radio Liberty via AP)

MINSK - Zadržiavaný bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa v utorok, počas prvého dňa súdneho pojednávania v Minsku, pokúsil o samovraždu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bieloruské médiá.

Nezávislá ľudskoprávna organizácia Viasna uviedla, že Latypav (41) sa počas pojednávania súdu bodol sa do krku, zrejme perom. Aktivista po čine zmodrel a upadol do bezvedomia a bola k nemu privolaná záchranka, píše agentúra AFP. V nemocnici ho lekári uviedli do umelého spánku.

Podľa Viasny, ktorá Latypava vlani vyhlásila za politického väzňa, sa pokúsil spáchať samovraždu v dôsledku nátlaku, ktorému čelil vo väzbe. Po príchode do súdnej siene mu bolo vidno na tele modriny. Viasna uviedla, že Latypav čelil vyhrážkam vyšetrovateľov, že začnú stíhať jeho príbuzných a spolupracovníkov, ak sa neprizná k trestným činom, z ktorých je obvinený.

Väznený bieloruský aktivista Sciapan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Radio Free Europe/Radio Liberty via AP)

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská na Twitteri napísala: "Bol zastrašovaný perzekúciou jeho rodiny, ak neprizná vinu. Toto je dôsledok štátneho teroru, represií a mučenia v Bielorusku. Musíme to okamžite zastaviť!" vyzvala.

Latypava zadržala polícia vlani v septembri počas zásahu bieloruských bezpečnostných síl voči protivládnym demonštrantom. Snažil sa totiž zabrániť tomu, aby zamestnanci v službách štátu v sprievodu polície zatreli opozičné graffiti na stene jednej z budov v Minsku. Obvinili ho z organizovania nepokojov, odporovania polícii a podvodu a v štátnej televízii voči nemu tiež vzniesli obvinenia z toho, že údajne chcel otráviť členov polície. Samotný Latypav všetky obvinenia popiera.

VIDEO nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov!

Po vlaňajších prezidentských voľbách sa v Bielorusku začali masové protesty proti režimu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, mnoho zranených a stovky zadržaných, z ktorých mnohí boli odsúdení na tresty odňatia slobody.

Viac o téme: PokusSamovraždaAktivistaSúd Bielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu