Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bieloruský aktivista, ktorý sa na súde pokúsil o samovraždu, je naspäť vo väzení

Väznený bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa na súde pokúsil o samovraždu Zobraziť galériu (2)
Väznený bieloruský aktivista Sciapan Latypav sa na súde pokúsil o samovraždu (Zdroj: SITA/Radio Free Europe/Radio Liberty via AP)

MINSK - Bieloruský aktivista Sciapan Latypav, ktorý sa počas utorňajšieho súdneho pojednávania v Minsku pokúsil o samovraždu, sa po chirurgickom zákroku vrátil nazad do väzenia. Oznámila to v stredu nezávislá ľudskoprávna organizácia Viasna, píše agentúra AFP.

Latypav (41) sa počas prvého dňa súdneho pojednávania bodol perom do krku. Aktivista po čine zmodral a upadol do bezvedomia a bola k nemu privolaná záchranka. Viasna citujúc jeho príbuzných uviedla, že Latypav sa už vrátil do väzenia, pričom jeho rodine bolo povolené doručiť mu tam balík.

Väznený bieloruský aktivista Sciapan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Radio Free Europe/Radio Liberty via AP)

Latypava zadržala polícia vlani v septembri počas zásahu bieloruských bezpečnostných síl voči protivládnym demonštrantom. Snažil sa totiž zabrániť tomu, aby zamestnanci v službách štátu v sprievode polície zatreli opozičné graffiti na stene jednej z budov v Minsku. Aktivistu následne obvinili z organizovania nepokojov, odporovania polícii a podvodu i z toho, že chcel otráviť členov polície. Samotný Latypav všetky obvinenia popiera.

Podľa Viasny, ktorá ho vlani vyhlásila za politického väzňa, sa Latypav pokúsil spáchať samovraždu v dôsledku nátlaku, ktorému čelil vo väzbe. Do súdnej siene pritom v utorok prišiel s viditeľnými modrinami. Viasna tiež uviedla, že Latypav čelil vyhrážkam vyšetrovateľov, že začnú stíhať jeho príbuzných a spolupracovníkov, ak sa neprizná k trestným činom, z ktorých je obvinený.

Po vlaňajších prezidentských voľbách vypukli v Bielorusku masové protesty proti režimu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Vyžiadali si niekoľko obetí na životoch, veľa zranených a stovky zadržaných, z ktorých mnohí boli odsúdení na tresty odňatia slobody.

Viac o téme: VäzenieSamovraždaAktivistaBieloruskoSciapan Latypav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu