Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Maďarský parlament rozhodol: Núdzový stav v krajine potrvá až do jesene

Maďarský parlament
Maďarský parlament (Zdroj: TASR/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Zákon o ochrane proti koronavírusovej pandémii v Maďarsku zostane v platnosti až do 15. dňa po začatí jesennej schôdze parlamentu. Rozhodli o tom v utorok v Budapešti poslanci maďarského parlamentu, píše spravodajský server Index.hu.

Súčasťou prijatého návrhu je aj to, že vláda má právo núdzový stav ukončiť pred stanoveným termínom. V zdôvodnení vládneho návrhu sa uvádza, že uplynulý rok pandémie potvrdil, že prijaté mimoriadne a prechodné právne rámce pomohli rýchlemu schvaľovaniu opatrení. Najdôležitejšou snahou pritom je čo najskôr zvládnuť pandémiu, píše Index.hu.

Vláda a parlament nariadili stav núdze aj počas prvej vlny koronavírusovej pandémie. Jeho platnosť sa skončila 18. júna 2020 po jej odznení, pripomína Index.hu. V druhej vlne kabinet obnovil mimoriadny stav 4. novembra 2020, potom ho zákonodarný zbor predĺžil 10. novembra 2020 schválením zákona o ochrane proti druhej vlne pandémie. Jeho platnosť mala vypršať 23. mája; vládny návrh prijatý v utorok však platnosť tejto právnej normy predĺži.

V Maďarsku v utorok za obdobie posledných 24 hodín zaznamenali 382 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 64 chorých. Od vypuknutia koronavírusovej pandémie evidujú 798.955 infikovaných osôb. Celkový počet obetí pandémie dosiahol 29.277.

Viac o téme: SchválenieNúdzový stavMaďarskoKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu