Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tohtoročná jarná sezóna na Mount Everest sa nekoná, Čína ju zrušila kvôli KORONAVÍRUSU

Mount Everest
Mount Everest (Zdroj: Getty Images)

ŠANGHAJ - Čína sa pre obavy z opätovného šírenia nového koronavírusu rozhodla zrušiť tohtoročnú jarnú horolezeckú sezónu z tibetskej strany najvyššej hory sveta Mount Everestu. Informovala o tom v sobotu štátna agentúra Sinchua s odvolaním sa na vládny úrad zodpovedný za šport.

Uplynulú nedeľu štátne médiá uviedli, že Čína tiež plánuje na vrchole Everestu vytýčiť deliacu líniu, ktorá má zabrániť stretávaniu horolezcov prichádzajúcich z Nepálu a tých, ktorí lezú z tibetskej strany. Čína tento rok vydala povolenia pre výstup na Mount Everest pre 38 osôb, všetko svojich občanov, píše agentúra AP. Nepál vydal na apríl a máj 408 povolení. Niekoľko horolezcov už malo po zostupe do základného tábora pozitívny výsledok testu na vírus SARS-CoV-2.

V minulom roku oba štáty horolezeckú sezónu pre koronavírusovú pandémiu neotvorili vôbec. Od prvého výstupu Edmunda Hillaryho a šerpu Tenzinga Norgaya na vrchol Everestu v roku 1953 ho zdolalo viac ako 6000 horolezcov. Na svahoch hory vysokej 8849 metrov zahynulo najmenej 311 ľudí.

Viac o téme: ZrušenáŠírenieMount EverestČinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu