Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Migrujúce stádo slonov poškodzuje dediny a ničí úrodu: Prešlo už 500 kilometrov

Migrujúce slony Zobraziť galériu (3)
Migrujúce slony (Zdroj: Hu Chao/Xinhua via AP, File)

PEKING - Migrujúce stádo 15 slonov spôsobilo škody v niekoľkých dedinách na juhozápade Číny a zničilo približne 56 hektárov úrody. V utorok sa stádo priblížilo k mestu Kchun-ming, v ktorom žije sedem miliónov obyvateľov, čínske úrady tak museli stádo nasmerovať mimo husto osídlených oblastí. V stredu o tom informovali agentúry AP a AFP.

Stádo slonov ázijských opustilo z neznámych dôvodov národný park na juhozápade Číny a teraz migruje po krajine. Počas svojej cesty poškodzuje dediny, polia, zásobárne s vodou a stodoly. Podľa agentúry AFP slony zatiaľ spôsobili škody na úrode v hodnote približne 6,8 milióna čínskych jüanov (872.000 eur).

Miestne úrady nasadili na monitoring pohybu slonov 360 ľudí, 76 áut a deväť dronov, ktoré sledujú ich polohu. Keď sa slony priblížia k obývaným oblastiam, úrady sa ich spolu s miestnymi obyvateľmi snažia presmerovať pomocou potravy a blokovaním ciest.

Migrujúce slony
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Hu Chao/Xinhua via AP, File)

Stádo prešlo už 500 kilometrov, čo je najdlhšia zaznamenaná migrácia divých slonov v Číne. Miestni odborníci predpokladajú, že stádo má neskúseného vodcu, ktorý zablúdil. Stádo sa pôvodne skladalo zo 16 slov, počas migrácie sa však narodilo jedno mláďa a dva slony sa rozhodli vrátiť do rezervácie. Stádo tak teraz tvorí 15 slonov.  

Viac o téme: ŠkodyúrodaSlonyČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu