Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Bielorusku odsúdili na 20 dní väzenia korešpondenta Deutsche Welle

bieloruský prezident Alexander Lukašenko
bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA)

MINSK - Nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica Deutsche Welle (DW) informovala, že jedného z jej zahraničných spolupracovníkov odsúdili v sobotu v Bielorusku na 20 dní väzenia. Alexandra Burakovova podľa správy DW odsúdili za účasť na "nepovolenom podujatí".

Novinára zadržali v stredu, keď spolu si ďalšími žurnalistami čakal na proces so šiestimi ľuďmi obvinenými v súvislosti s masovými nepokojmi v Bielorusku.

K rozsiahlemu zatýkaniu a súdnym procesom pristúpili bieloruské úrady v súvislosti s demonštráciami, ktoré vypukli vlani proti autoritárskemu lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Demonštrácie vypukli bezprostredne po ohlásení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta. Podľa nich zvíťazil Lukašenko so ziskom vyše 80 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo jeho rivalka Sviatlana Cichanovská dostala len desať percent. Bieloruská opozícia označila voľby za zmanipulované, pričom ako ich právoplatnú víťazku vníma práve Cichanovskú. Za legitímne zvoleného Lukašenka nepovažujú ani západné krajiny.

"Označenie skupiny novinárov, ktorý 12. mája čakali pred súdnou sieňou za "zakázané zhromaždenie" je len ďalším krokom Lukašenkovho režimu zameraným na potlačenie kriticky ladených správ médií," uviedla vo vyhlásení DW.

Samotný novinár Burakov podľa DW uviedol, že počas väzby ho v noci viackrát budili a nútili tiež donaha sa vyzliecť.

Viac o téme: BieloruskoLukašenkoDeutsche WelleAlexander Burakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu