Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sedemnásť dánskych novín zverejnilo karikatúru proroka

Kresba je jednou z dvanástich, ktoré v septembri 2005 zverejnil denník Jyllands-Posten a ktoré moslimský svet označil za útok na islam.
Kresba je jednou z dvanástich, ktoré v septembri 2005 zverejnil denník Jyllands-Posten a ktoré moslimský svet označil za útok na islam. (Zdroj: TASR)

KODAŇ - Najmenej 17 dánskych novín zverejnilo v stredu kontroverznú karikatúru proroka Mohameda deň potom, ako polícia zmarila pokus o zavraždenie autora kresby a vydavatelia sa postavili na obranu slobody vyjadrovania.

Karikatúru, na ktorej je prorokova hlava s turbanom v tvare bomby so zápalnou šnúrou, vytlačili aj tri z najväčších denníkov v krajine. Kresba je jednou z dvanástich, ktoré v septembri 2005 zverejnil denník Jyllands-Posten a ktoré moslimský svet označil za útok na islam. Karikatúry vyvolali násilné protesty vo viacerých moslimských štátoch v januári a vo februári 2006.

Noviny, ktoré kresbu zverejnili v stredu, uviedli, že tak urobili, aby sa postavili proti samocenzúre. "Sloboda vyjadrovania vám dáva právo myslieť, hovoriť a kresliť, čo chcete... bez ohľadu na to, koľko teroristických sprisahaní tu je," uviedli v úvodníku konzervatívne Berlingske Tidende, ktoré predtým karikatúru nezverejnili. Noviny vyzvali "dánske médiá, aby sa jednotne postavili proti fanatizmu". Denník Ekstra Bladet zverejnil všetkých 12 pôvodných kresieb. Dánska tlač jednomyseľne odsúdila údajný pokus o vraždu autora karikatúr Kurta Westergaarda, ktorý posledné tri mesiace žije na utajenom mieste.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu