Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalý prezident Našíd po pokuse o atentát skončil v nemocnici: Utrpel zranenia spôsobené výbuchom

Bývalý maldivský prezident Muhammad Našíd
Bývalý maldivský prezident Muhammad Našíd (Zdroj: TASR/AP Photo/Sinan Hussain)

MALÉ - Bývalý maldivský prezident a súčasný predseda parlamentu Muhammad Našíd (53) sa v piatok zotavoval v nemocnici po pokuse o atentát, pri ktorom utrpel zranenia spôsobené črepinami z výbušného zariadenia.

Prvý demokraticky zvolený líder Maldív, súostrovia v Indickom oceáne, utrpel zranenia, keď zariadenie pripevnené k motocyklu vo štvrtok večer vybuchlo, len čo nastúpil do auta, uviedol nemenovaný predstaviteľ maldivskej vlády pre tlačovú agentúru AFP.

"Našíd unikol pokusu o atentát," povedal predstaviteľ. "Je zranený, ale v stabilizovanom stave," dodal. Zábery na sociálnych sieťach zachytávali zničený motocykel na mieste činu. Ozbrojené policajné jednotky a bezpečnostné sily uzavreli oblasť v hlavnom meste Malé, kde k útoku došlo, a maldivský parlament, ktorý má prestávku v činnosti, zvolal po útoku mimoriadne zasadnutie.

Prezident Muhammad Sulih, blízky spojenec Našída, vyhlásil, že prebieha vyšetrovanie. Predstavitelia krajiny okamžite odsúdili tento cielený útok na druhého najvplyvnejšieho politika krajiny.

Vláda zasahuje proti extrémizmu

Krajina s 330.000 sunnitskými moslimami je vo svete najviac známa luxusnými letoviskami, obľúbenými u mladomanželov na svadobnej ceste, ale často trpí politickým chaosom. Vláda zasahuje proti extrémizmu a kázanie je vysoko regulované, ale násilné útoky sú zriedkavé. V roku 2007 však výbuch bomby v metropole Malé zranil vyše desať turistov.

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa vlani prihlásila k zodpovednosti za podpaľačský útok na člny, ale existuje len málo dôkazov o tom, že IS je na súostroví prítomný. Našíd sa v roku 2008 stal prvým demokraticky zvoleným lídrom Maldív, keď sa v krajine po 30 rokoch autokratickej vlády uskutočnili prvé pluralitné voľby.

Tento priekopník demokracie je asi najviac celosvetovo známy tým, že v roku 2009 mal zasadnutie vlády pod vodou, aby upozornil na hrozbu globálneho otepľovania. Podpisoval tam dokumenty, predstavitelia mali na sebe potápačský výstroj - to všetko na pozadí koralových útesov.

Viac o téme: AtentátMaledivyMuhammad Našíd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu