Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalší list Macronovi! Vojaci ho varujú, vo Francúzsku hrozí občianska vojna

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Skupina francúzskych vojakov v aktívnej službe najnovšie adresovala prezidentovi Emmanuelovi Macronovi otvorený list s varovaním, že v dôsledku jeho "ústupkov" voči islamizmu teraz v krajine hrozí občianska vojna a v stávke je prežitie Francúzska, informovala v pondelok agentúra AFP.

"Vo Francúzsku sa schyľuje k občianskej vojne a vy to veľmi dobre viete... Hovoríme tu o prežití našej krajiny, o prežití vašej krajiny," píše sa v liste adresovanom Macronovi a jeho vláde, ktorý v nedeľu uverejnil francúzsky konzervatívny časopis Valeurs Actuelles.

Podľa autorov listu pre niektoré náboženské komunity "Francúzsko neznamená nič - je iba terčom posmechu, opovrhovania či dokonca nenávisti." Zatiaľ nie je známy počet a hodnosti vojakov, ktorí sa pod list podpísali. Autori listu Macronovi sami seba označili za vojakov z mladšej generácie v aktívnej službe, "nasadzujúcich svoje životy, aby zničili islamizmus, ktorému vy ustupujete".

Ten istý časopis v apríli zverejnil podobný list prevažne generálov vo výslužbe, ktorí taktiež varovali pred vypuknutím občianskej vojny v krajine. List spôsobil škandál a francúzsky predseda vlády Jean Castex ho označil za "iniciatívu, ktorá je proti všetkým republikánskym princípom, a tiež vojenskej cti a povinnostiam." Náčelník generálneho štábu Francois Lecointre uviedol, že voči signatárom listu vyvodí zodpovednosť.

Viac o téme: VojnaListFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu