Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nebo neďaleko Slovenska ožiaril záhadný meteor: FOTO Výnimočný objav!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Neobvykle jasný meteor ožiaril v noci zo 7. na 8. mája 1991 nebo nad Českom, vesmírne teleso bolo tisíckrát jasnejšie ako Mesiac v splne. Bolid, ako sa podobne žiariacim meteorom hovorí, pohasol vo výške asi 17 kilometrov nad dedinou Přibyšice západne od Benešova. Astronómovia predpovedali, že z približne 4-tonového telesa zrejme malá časť s hmotnosťou niekoľkých kilogramov dopadla na zemský povrch. Napriek veľkému úsiliu sa im ale vtedy žiadny úlomok nepodarilo nájsť.

Slávny český astrofyzik prehovoril o najväčšej záhade súčasnosti: Pridal aj vtipný zážitok zo Slovenska

Vedci z českého Astronomického ústavu Akadémie vied pod vedením Pavla Spurného sa však nevzdali a v roku 2014 oznámili, že sa im už v roku 2011 podarilo záhadu bolidu z Benešova rozlúštiť. Spočítali znovu jeho dráhu v atmosfére a vďaka tomuto novému výpočtu sa línia vplyvu bolidu posunula o 330 metrov.

Nebo neďaleko Slovenska ožiaril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

Vedcom sa potom podarilo nájsť štyri malé zvetrané meteority, ktoré dohromady vážia len 12 gramov. Vesmírne kamene, v ktorých objavitelia prekvapivo našli tri rôzne materiály, znamenali veľký vedecký prínos hneď v niekoľkých smeroch. Patrili medzi zhruba dvadsiatku meteoritov na svete, pri ktorých je známe, odkiaľ prileteli a kedy dopadli za Zem.

Nebo neďaleko Slovenska ožiaril
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Astronomický ústav AV ČR)

"Hlavná výnimočnosť objavu spočíva predovšetkým v tom, že sa nám podarilo nájsť meteority tak dlho po vlastnom páde. To sa ešte nikdy nikomu zatiaľ nepodarilo. Znovu sme vyhodnotili snímky, zvolili sme novú stratégiu hľadania a presne podľa scenára," povedal vtedy astronóm Pavel Spurný.

Viac o téme: ČeskoBolidMeteor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu