Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najbližšie týždne sa staneme svedkami jedinečných nebeských úkazov: Tie prvé sa objavia už o pár dní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Hoci to tak vonku nevyzerá, už mesiac máme jar. Tá tohtoročná ponúka hneď niekoľko krásnych nebeských predstavení. Už tento týždeň napríklad vrcholí každoročný meteorický roj Lyridy, 27. apríla zas uvidíme tzv. superspln. Máme sa teda na čo tešiť.

 

Naše oči potešia Lyridy

Vo štvrtok 22. a v piatok 23. februára skoro ráno bude možné pozorovať najviac meteorov z roja Lyridy. Tieto ľudovo nazývané "padajúce hviezdy" sú v zemskej atmosfére spôsobené zánikom ľado-prachových častíc uvoľnených z jadra kométy C/1861 G1 (Thatcher). Počas maxima možno zazrieť 10-15 meteorov na tmavej oblohe ďaleko od miest a škodlivého svetelného znečistenia vždy v skorých ranných hodinách pred úsvitom. 

Maximum meteorického roja Lyridy v roku 2020 nad Sečskou priehradou
Zobraziť galériu (3)
Maximum meteorického roja Lyridy v roku 2020 nad Sečskou priehradou  (Zdroj: Petr Horálek)

Prvé správy o tomto meteorickom roji pochádzajú z roku 1863, kedy si ho astronómovia spojili s kométou C/1861 G1 (Thatcher). Práve návrat kométy a následné mimoriadne zvýšenie aktivity Lyríd o dva roky neskôr donútili astronómov pátrať po ďalších pozorovaniach tohto roja v minulosti. "Ukázalo sa, že veľmi výrazný prejav Lyríd sa odohral už v roku 1806, historicky najskoršie pozorovanie pochádza z 23. marca 687 pred naším letopočtom v Číne. Ide tak o historicky najdlhšie zaznamenaný roj v dejinách ľudstva," skonštatoval astronóm Petr Horálek. U Lyríd je známe, že občas môže byť veľmi intenzívny. Z bežnej nízke frekvencie meteorov (10-15 za hodinu) aktivita prudko vzrastie na niekoľko stoviek meteorov za hodinu. To bol aj prípad roku 1806, kedy hodinová frekvencia vystúpala až na 700 meteorov. Odborníci predpokladajú, že podobného zvýšenia aktivity sa dočkáme aj v tomto storočí, a to už v nasledujúcich dekádach. 

FOTO Na východe Slovenska sa v utorok večer objavil mimoriadne vzácny úkaz

Lyridy majú tento rok horšie pozorovacie podmienky. Maximum podľa predpovedí prebehne 22. apríla o 15:00 SELČ, teda ešte počas dňa. Zem začína prechádzať prúdom meteoridov už 16. apríla, v priebehu ďalších dní aktivita pozvoľna stúpa. Posledné meteory roja možno spozorovať 25. apríla. Výrazne lepšie podmienky nastanú v roku 2023. 

Jar ponúkne aj dva supersplny a prach z Halleyovej kométy

Do konca apríla v máji nás čakajú ďalšie zaujímavé úkazy. V utorok 27. apríla o 5:33 SELČ nastane superspln, čiže Mesiac bude v splne a zároveň neďaleko prízemia. 

Východ májového splnu za Kunetickou horou pri Pardubiciach
Zobraziť galériu (3)
Východ májového splnu za Kunetickou horou pri Pardubiciach  (Zdroj: Petr Horálek)

Na májovej oblohe bude zas vrcholiť meteorický roj Aquaridy. Konkrétne v noci z 5. na 6. mája, kedy bude okrem toho Mesiac vo fáze len päť dní pred novom, takže nebude meteory takmer vôbec rušiť svojím svitom. Aquaridy sú pomerne rýchle a lietajú v nemalej početnosti, ale, bohužiaľ, sú viditeľné najmä v oblasti rovníka. V našich zemepisných šírkach súhvezdie Vodnára, v ktorom radiant roja leží, vychádza v druhej polovici noci len nízko nad obzor. Môžeme tak vidieť padať len zhruba desať meteorov za hodinu. Zanikajúce ľadovo-prachové zrnká pochádzajú zo slávnej Halleyovej kométy. 

Spln v stredu 26. mája nastane o 13:15. Vtedy zároveň prebehne úplné zatmenie Mesiaca, bohužiaľ u nás pod obzorom. Pred západom Mesiaca skoro ráno budeme môcť pozorovať druhý superspln. Rovnako krásny bude ale aj východ Mesiaca krátko po splne toho dňa večer. 

Viac o téme: SplnMeteorický rojLyridyHalleyova kométa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu