Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Irán poprel správy o uzavretí dohody o výmene väzňov s USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v pondelok poprel správy médií o uzavretí dohody o výmene väzňov so Spojenými štátmi, informovala agentúra AFP.

Iránska štátna televízia v nedeľu uverejnila správy o uzavretí dohody medzi Iránom a USA o výmene väzňov s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia vlády v Teheráne. "Američania súhlasili, že zaplatia sedem miliárd dolárov (5,8 miliardy eur) a vymenia štyroch Iráncov, ktorí obchádzali sankcie, za štyroch amerických špiónov, ktorí si odpykali časť svojich trestov," uviedla televízia.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Saíd Chatíbzáde povedal, že "tieto informácie sa nepotvrdzujú". Washington ich poprel už v nedeľu. "Nebola uzavretá žiadna dohoda o prepustení štyroch amerických väzňov," uviedol šéf kancelárie amerického prezidenta Ron Klain. Iránska štátna televízia ďalej oznámila, že islamská republika uzavrela dohodu aj s Britániou, v rámci ktorej má byť prepustená humanitárna pracovníčka s iránskym aj britským občianstvom Názanín Zágharíová-Radcliffová. Británia tieto správy odmietla komentovať. Irán v súčasnosti rokuje so svetovými mocnosťami o obnovení jadrovej dohody z roku 2015.

Irán a USA neudržiavajú diplomatické vzťahy od roku 1980 a vzájomné napätie sa ešte viac vyostrilo v období vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa. V minulosti však už došlo k výmene väzňov medzi týmito krajinami. Naposledy sa tak stalo vlani, keď USA oslobodili iránskeho vedca Madžída Táherího výmenou za prepustenie amerického námorného veterána Michaela Whitea.

Chatíbzáde uviedol, že otázka výmeny väzňov "má a vždy bude mať humanitárny charakter a Irán sa tejto problematike bude venovať bez ohľadu na akékoľvek iné rokovania".

Viac o téme: DohodaVýmenaVäzniPopretieUSAIrn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu