Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeden z najpozoruhodnejších daňových podvodov v Nemecku za 16 miliónov: Má ho na svedomí Slovák Martin!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KAMENICA - Slováka Martina S. (31) z Trstenej vo štvrtok odviedli v putách do miestnosti krajského súdu v Kamenici. Ako šéf šesťčlenného gangu údajne stojí za jedným z najpozoruhodnejších prípadov daňových podvodov v Nemecku!

Piati muži a jedna žena údajne majú na svedomí za roky 2018 až 2020 daňové úniky v hodnote celkovo takmer 16 miliónov eur predajom platinových mincí a prútov do Nemecka za zhruba 92,3 milióna eur bez zaplatenia dane z obratu. O jeho údajných spolupáchateľoch Milanovi C., Christianovi W., Anne I., Alexandrovi S. a Thomasovi W. súd pojednáva osobitne.

Andrej Kiska stále čelí obvineniu: Výsluch na NAKA! Ide o politickú kauzu, tvrdí exprezident

Obžalovaný najskôr nechcel obvinenia na súde komentovať, píše nemecký Bild. Na objasnenie je stanovených ďalších päť dní súdneho procesu. Mali by tiež zaznieť vyhlásenia zamestnankyne mníchovského daňového úradu, ktorá pomohla tento podvod odhaliť.

Polícia a prokuratúra nechceli presne povedať, ako nakoniec daňoví vyšetrovatelia gang vypátrali, s odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie ďalších obvinených. Celú vec však odhalili vyšetrovania daňových úradov. 11. marca 2020 bol vydaný zatykač a obvinený bol zatknutý v Prahe 26. mája 2020. Od 5. júna 2020 je vo väzbe v Drážďanoch.

Jeden z najpozoruhodnejších daňových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Takto prebiehal platinový podvod

Martin S., ktorý sa nikdy nevyučil v odbore, údajne od roku 2016 založil schránkovú spoločnosť s rôznymi sídlami v Nemecku (Remse, Glauchau, Zwickau). Spolu so svojimi komplicmi nakúpil na Slovensku od roku 2018 do roku 2020 platinové mince a prúty v hodnote okolo 92,3 milióna eur a predal ich svojim spoločnostiam, ktoré ich následne ďalej predali oficiálnym spoločnostiam obchodujúcim s mincami v Hamburgu.

Kuriéri vždy dostali vzácne kovy priamo k skutočným veľkým odberateľom. Ako platba bolo 10% zaslaných Martinovi S. a zvyšok bol poslaný v zlate na Slovensko. Martin S. spísal všetky faktúry, ale vždy „zabudol“ na vyrovnanie dane z obratu alebo dane na vstupe. Peniaze si rozdelili spolupáchatelia.

Jeden z najpozoruhodnejších daňových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prokurátor vo svojej obžalobe hovorí o „papierovej stope“, ktorá bola určená pre fiktívny domáci nemecký obchod s platinou, „aby zakryla skutočné spôsoby dodania a podvodný predaj“. Pojednávanie bude pokračovať 17. mája pred krajským súdom v Kamenici. Verdikt by mal padnúť 28. júna.

Viac o téme: ObchodPlatinaDaňový podvodSúd NemeckoSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu