Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Rumunsko na znak solidarity s Českom vyhostí jedného ruského diplomata

Rumunský prezident Klaus Iohannis
Rumunský prezident Klaus Iohannis (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

BUKUREŠŤ - Rumunsko vyhostí jedného ruského diplomata na znak solidarity s Českou republikou, ktorá sa dostala do sporu s Moskvou v súvislosti s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014. Oznámilo to v pondelok rumunské ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Rumunský rezort uviedol, že zástupca ruského vojenského atašé Alexej Gričajev bude v Rumunsku vyhlásený za nežiaducu osobu, a to "vzhľadom na jeho aktivity a činnosť, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch".

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie zo soboty 17. apríla, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Česko následne vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, na čo Rusko odpovedalo vyhostením 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Česká strana na tento krok reagovala ultimátom, v ktorom vyzvala Moskvu, aby do uplynulého štvrtka 12.00 h prijala späť 20 vyhostených českých diplomatov. Moskva však na túto požiadavku nereagovala. Následne česká vláda rozhodla o ďalšom znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na veľvyslanectve ČR v Moskve. Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že počet členov ruského veľvyslanectva v Prahe a českej ambasády v Moskve sa do 31. mája zníži na zhodne sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov.

Viac o téme: ČeskoRuskoRumunskoKlaus Iohannis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu