Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šéfka Európskej komisie Leyenová rokovala s Orbánom o využití fondov obnovy EÚ

Ursula von der Leyenová a Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Ursula von der Leyenová a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Francois Walschaerts, Pool via AP)

BRUSEL - Využitie fondov obnovy Európskej únie (EÚ) boli v piatok v Bruseli hlavnou témou rokovania predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Podľa spravodajského servera hirklikk.hu síce predseda maďarskej vlády v rannom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió povedal, že sporné otázky týkajúce sa uvedených fondov sa týkajú expertov, a nie jeho, Komisia dala jednoznačne najavo, že schôdzka sa týkala využitia financií EÚ.

Server podotkol, že Leyenová sa s Orbánom stretla týždeň predtým, než vyprší termín podania rozvojových plánov jednotlivých členských krajín. Podľa informácií bruselských i maďarských médií v EK majú námietky voči viacerým detailom maďarského plánu. Jenou zo sporných otázok je, že Budapešť chce financovať z európskych fondov úpravu miezd zdravotníkov, ale pred časom v Únii pravidelne kritizovali aj maďarský systém verejného obstarávania. Brusel vyzval Maďarsko na jeho zmenu, napísal server Euronews.

Šéfka Európskej komisie Leyenová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Francois Walschaerts, Pool via AP)

Predsedníčka EK na Twitteri uviedla, že okrem fondu obnovy hovorili s Orbánom aj o aktuálnej epidemiologickej situácii, o plnení Európskej zelenej dohody, o správe týkajúceho sa stavu právneho štátu, ako aj o globálnych a západobalkánskych záležitostiach.

Viac o téme: ObnovaFondViktor OrbánEurópska úniaUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu