Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ a Švajčiarsko nedosiahli zlom v rokovaniach o novej rámcovej zmluve

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BRUSEL- Predstavitelia EÚ a Švajčiarska nedokázali ani počas piatkových rokovaní dosiahnuť potrebný zlom na ceste k dlhoodkladanej rámcovej dohode o spolupráci. Informovala o tom agentúra AFP. Pripravovaná rámcová zmluva, na ktorej sa pracuje už 13 rokov, by mala zastrešiť celú škálu čiastkových dohôd medzi EÚ a Švajčiarskom.

Rokovania najnovšie uviazli v slepej uličke, ako Únia nesúhlasila s požiadavkou Švajčiaraka vylúčiť z rozhovorov tri kľúčové otázky, týkajúce sa štátnej pomoci, ochrany miezd a slobody pohybu. "Z dohody zjavne nemožno vyčleniť tri takéto zásadné oblasti," uviedol hlavný hovorca EK Eric Mamer po schôdzke medzi šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou a švajčiarskym prezidentom Guyom Parmelinom, ktorá prebehla v piatok v Bruseli.

Von der Leyenová zdôraznila, že dosiahnutie dohody si bude vyžadovať väčšiu flexibilitu oboch strán. "Pri rokovaniach sú tie posledné metre vždy najťažšie," uviedla šéfka eurokomisie. Aj Parmelin pripustil, že medzi oboma stranami stále existujú "podstatné rozdiely", avšak zdôraznil, že úsilie o dosiahnutie dohody bude ďalej pokračovať.

Z pohľadu EÚ boli rokovania o dohode so Švajčiarskom zavŕšené už v roku 2018, avšak Švajčiari stále požadovali ďalšie zmeny, takže k podpisu dohody napokon nedošlo. Rámcová zmluva by mala zastrešiť súčasných približne 120 bilaterálnych dohôd, ktoré v súčasnosti upravujú vzťahy medzi Švajčiarskom a EÚ.

Viac o téme: RokovaniaŠvajčiarskoEurópska úniaRámcová zmluva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu