Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekári žiadajú prevoz Navaľného do civilnej nemocnice v Moskve a konzílium

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ošetrujúci lekári ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý v piatok po 24 dňoch ukončil protestnú hladovku, vyzvali na jeho preloženie do civilnej nemocnice v Moskve a zvolanie konzília lekárov vrátane odborníkov zo západných krajín. Text tejto výzvy zverejnil v piatok spravodajský portál Novaja gazeta.

Lekári v nej upozorňujú, že Navaľnyj nedostáva správne lieky na úľavu od bolestí, ktorú pociťuje už dva mesiace. Podľa lekárov sa tým "porušujú všetky štandardy a etické zásady". Pripomenuli tiež, že ani dva mesiace od okamihu, keď sa u Navaľného objavili príznaky, nemá stanovenú úplnú diagnózu. Lekári sa domnievajú, že množstvo vykonaných laboratórnych testov "môže svedčiť v prospech" tézy, že Navaľnyj je v priamom ohrození života.

Z výsledkov laboratórnych testov vyplýva, že Navaľnyj má veľmi vysokú hladinu draslíka a veľmi nízku hladinu sodíka, čo môže viesť k nezvratnému a život ohrozujúcemu poškodeniu mozgu. Vo svojej výzve lekári žiadajú, aby Navaľnyj dostal lieky proti bolesti v súlade s medzinárodnými odporúčaniami a aby mu bola stanovená úplná diagnostika. Od ruských úradov to vo svojom otvorenom liste žiadali aj stovky ruských a zahraničných verejných činiteľov, politikov, osobností kultúry a vedy vrátane laureátov Nobelovej ceny.

Ruské súdy Navaľného 2. februára odsúdili na dva a pol roka väzenia v starej kauze sprenevery. Jeho zdravotný stav sa po vzatí do väzby zhoršil - sťažoval sa na bolesti chrbta a znecitlivenie končatín. V snahe dostať adekvátnu lekársku starostlivosť vyhlásil 31. marca protestnú hladovku. Vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Instagram Navaľnyj napísal, že v posledných týždňoch sa mu "vďaka obrovskej podpore dobrých ľudí v celej krajine a na celom svete" podarilo dosiahnuť to, že ho dvakrát vyšetrilo viacero civilných lekárov a dostal k dispozícii výsledky a závery lekárskeho vyšetrenia.

Politik pripomenul, že lekári, ktorým plne dôveruje, v predvečer jeho oznámenia o ukončení hladovky vydali vyhlásenie, v ktorom konštatovali, že ňou už dosiahol svoje ciele. Citoval aj vyjadrenie lekárov, že "analýzy ukazujú, že o krátky čas už nebude koho liečiť". Toto varovanie od lekárov je podľa Navaľného "hodné pozornosti". Ako ďalší argument pre ukončenie hladovky Navaľnyj uviedol fakt, že solidárne s ním podobný krok v podobe odmietania jedla podniklo aj niekoľko ďalších ľudí. Pripomenul, že postupný návrat k obvyklému režimu bude trvať zrejme rovnaký čas ako hladovka samotná, teda 24 dní.

Viac o téme: NemocnicaRuskoMoskvaKremeľKonzíliumAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu