Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kremeľ oklamal politikov! Sfalšovaný online rozhovor so šéfom Navaľného štábu

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

AMSTERDAM - Kremeľ bol pravdepodobne za sfalšovaným, umelo vytvoreným videoprenosom, ktorý poslúžil na oklamanie holandských politikov, aby uverili, že sa na diaľku rozprávajú s Leonidom Volkovom, šéfom volebnej kampane vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného. Uviedli to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl a verejnoprávna televízna stanica NOS.

Skupina holandských poslancov sa minulý týždeň zúčastnila na videokonferencii cez aplikáciu Zoom s mužom, o ktorom sa domnievali, že je to Volkov, šéf volebného štábu uväzneného vodcu ruskej opozície. V skutočnosti však hovorili iba s jeho imitátorom, s neznámou osobou, ktorá sa vydávala za Volkova za pomoci manipulácie s obrazom a hlasom (tzv. deepfake).

Holandské médiá v tejto súvislosti uviedli, že poslanci sa stali obeťami podvodu. Skutočný Volkov uviedol, že išlo o zámerný trik vlády ruského prezidenta Vladimira Putina s cieľom zdiskreditovať európskych politikov. Podľa jeho slov rovnakú taktiku už ruská strana použila aj na oklamanie skupiny estónskych poslancov a aj predsedu užšieho výboru pre zahraničné veci britského parlamentu Toma Tugendhata, ktorí boli tiež presvedčení, že hovorili s Volkovom, keď bol na návšteve v Litve.

"Hovoríme im síce darebáci, ale v skutočnosti ide o dobre platených zamestnancov ruskej vlády," uviedol skutočný Volkov pre televíziu NOS. Zároveň upozornil, že európski politici si musia byť vedomí rizika podobných podvodov a dobre si overovať totožnosť ľudí, ktorí ich skontaktujú.

"Zoom sa počas koronavírusovej pandémie stal záchranným lanom, ale Kremeľ ho používa ako zbraň," spresnil Volkov. A dodal, že v prípade holandských poslancov ani jeden z nich nevykonal základnú kontrolu, napríklad pokus o skontaktovanie sa cez sociálne siete pred videokonferenciou alebo cez dostupnú e-mailovú adresu.

Viac o téme: PoliticiHolandskoKremeľAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu