Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Minister Naď otvorene o ruských agentoch na Slovensku: VAROVANIE! Nasadzujú aj sexi kočky

Jaroslav Naď už pred rokom tvrdil, že Rusi sú u nás aktívni a inovatívni. Zobraziť galériu (4)
Jaroslav Naď už pred rokom tvrdil, že Rusi sú u nás aktívni a inovatívni. (Zdroj: Topky/Maarty, Gettyimages.com, TASR/Metropolitan Police via AP)

BRATISLAVA - Situácia medzi Českom a Ruskom je po sérii vzájomných vyhostení jednotlivých diplomatov napätá. Môže za to zistenie českej strany, že na ich území sa nachádzajú zahraniční špióni, ktorí majú mať prsty vo výbuchoch muničných skladov vo Vrběticiach spred šiestich rokov. Podľa slov nášho ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) ešte spred roka sú aj u nás Rusi mimoriadne aktívni a kreatívni, pričom v záujme získania informácií sú ochotní vysielať aj pekné ženy.

Naď tieto slová povedal ešte pred rokom v júni pre český portál Respekt. Podľa jeho vtedajších slov bola ruská špionáž u nás aktívna rovnako ako v Česku. Podľa redaktora bola vtedy v Česku aktívna "enormne". "Na Slovensku je to rovnaké. Rusi sú veľmi aktívni, používajú množstvo inovatívnych prvkov. V rámci štruktúry ambasády majú úplne iných špecialistov, ktorí sa navonok tvária, že sa starajú o hroby padlých sovietskych vojakov. Ale majú celkom iné, širokospektrálne úlohy na území celého NATO," povedal ešte v júni 2020 šéf rezortu obrany Naď.

Šéf diplomacie Ivan Korčok vyjadril Česku podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia (Zdroj: Topky, MZV SR)

Okrem toho sa neštíta využívať aj pekné ženy, tvrdí Naď

Tu sa však aktivita Rusov podľa šéfa ministerstva obrany nekončí. "Počas posledného roka boli do týchto pozícií vyslané aj pekné ženy, ktoré robia veci, ktoré majú naozaj pramálo niečo spoločné sa starosťou o hroby. Na Slovensku spadajú pod úrad pridelenca obrany, väčšinou majú diplomatický status. Snažia sa nadviazať spoločenské, politické kontakty. Chytajú v spoločnosti ľudí, s ktorými potom intenzívne komunikujú a realizujú stykovú činnosť. Na základe komunikácie s partnermi vieme, že je to tak aj v okolitých krajinách. Podrobnosti ale nemôžem poskytnúť," dodal Naď.

Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 ruskí agenti Ruslan Boširov (vpravo) a Alexander Petrov
Zobraziť galériu (4)
Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 ruskí agenti Ruslan Boširov (vpravo) a Alexander Petrov  (Zdroj: TASR/Metropolitan Police via AP)

Čo tvrdí Naď dnes?

Naď si po aktuálnej udalosti v Česku myslí, že je čas na jasné a rázne kroky voči sieti ruských spravodajských služieb v krajinách EÚ a NATO. Rozhodnutiu Českej republiky rozumie. Ruské tajné služby sú v Európe podľa neho prítomné a aktívne. Dodal, že činnosť cudzej spravodajskej služby na českom území je dôkazom, že Rusko nemá úprimný záujem o vzájomnú spoluprácu s krajinami strednej Európy.

Minister Naď otvorene o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vyhostenie diplomatického personálu zastupiteľského úradu je jedným z najsilnejších signálov, ktoré sa v bilaterálnych vzťahoch dajú vyslať. Také rozhodnutie sa neprijíma ľahko, aj keď ide iba o jednu osobu. Rozhodnutie vyhostiť 18 osôb naraz je jasným signálom českej vlády, že Ruská federácia prekročila všetky hranice štandardnej spolupráce a hrubo zasiahla proti záujmom suverénneho štátu," napísal Naď na sociálnej sieti.

Prípady z muničných skladov vo Vrběticiach, ale aj z britského Salisbury sú podľa ministra najviditeľnejšími dôkazmi cieleného a škodlivého pôsobenia v Európe, kde sa ruská vláda neštíti zabíjať nevinných občanov iných krajín. "Takéto konanie Ruskej federácie je neprípustné a musí byť jasne pomenované a potrestané," dodal.

Česko oznámilo zásadný krok v sobotu večer

Český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček ešte v sobotu večer oznámili, že Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti.

Minister Naď otvorene o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

Rusko zareagovalo pomerne rýchlo

Rusko v nedeľu večer v reakcii na krok Česka oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve, ako odvetu za sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe. Oznámil to v nedeľu český vicepremiér Jan Hamáček, ktorého citoval český Deník N.

Rozhodnutie o vypovedaní 20 zamestnancov českého veľvyslanectva bolo tlmočené v nedeľu večer veľvyslancovi v Moskve Vítězslavovi Pivoňkovi, ktorého si predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Viac o téme: VýbuchČeskoVyhostenieMuničný skladRuskoJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu