Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rakúsko sužuje škandál: Korupcia aj 2500 fotiek penisu v mobile! Kancelár Kurz prežíva ťažké časy

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz Zobraziť galériu (4)
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP Photo/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúska vláda sa posúva z jednej krízy k druhej. Aké sú súvislosti medzi najnovšími obvineniami z korupcie a špinavými obrázkami na mobile najlepšieho priateľa kancelára Kurza.

V Rakúsku sa odohráva jedna z najväčších telenoviel, aké krajina kedy zažila. Reč je o protekcionizme na najvyššej úrovni - a špinavých fotkách z pracovného telefónu dôverného priateľa kancelára Sebastiana Kurza (34).

Imidž vlády bol opäť vážne poškodený. Rakúšania si dobre pamätajú video z aféry na Ibize, ktoré zosadilo prvú Kurzovu vládu pred dvoma rokmi.

Tentokrát sú to čety, ktoré boli zverejnené a ukazujú, ako sú dôležité miesta spravované na najvyššej úrovni. Nazývame to šachovanie s postami.

Rakúsko sužuje škandál: Korupcia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavnými aktérmi sú kancelár Kurz a jeho blízky priateľ. On bol poverený spojením všetkých štátnych podielov v novej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG). Aby sa mohol stať šéfom spoločnosti (investície v hodnote 27 miliárd eur), bola verejná súťaž šitá na jeho mieru, píše blick.ch.

Dokazujú to zverejnené protokoly četu, ktoré okrem iného reprodukujú rozhovory medzi Kurzom a ním. Kancelár Kurz napísal: „Získate všetko, čo chcete“, na čo priateľ odpovedal emotikonom: „Som taký šťastný :-))), svojho kancelára milujem.“

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

2 500 fotografií penisu objavených v mobilnom telefóne

Korupčná aféra má výbušnú vedľajšiu líniu. V mobilnom telefóne Kurzovho priateľa sa našlo okolo 2 500 obscénnych fotografií s penisom. Túto diskusiu začal politický aktivista Rudi Fussi (42) na Twitteri. Uverejnil: „2 500 fotografií pánskeho penisu na služobnom telefóne. Österreichische Beidldatenbank (Beidl znamená v rakúsku penis, pozn. red.) AG alebo čo znamená ÖBAG?"

Z aféry sa teraz stáva prípad justície. Zábery na mobilnom telefóne kontroluje prokuratúra pre stíhanie hospodárskej trestnej činnosti a korupcie. Zisťuje sa tiež, ako mohlo vôbec dôjsť k úniku fotografií z vyšetrovacieho spisu. Podľa všetkého dochádza k únikom z rakúskeho štátneho zastupiteľstva, čo zase vedie k veľkej kritike ministerky spravodlivosti Almy Zadicovej (36) zo strany Zelených.

Prikláňa sa Rakúsko k Rusku?

Rakúsko podobne ako mnohé európske krajiny bojuje s nedostatkom vakcín. Preto sa podobne ako Maďarsko a Slovensko rozhodla, prikloniť sa aj k ruskej vakcíne Sputnik V. 

Rakúsko bude však ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V používať len v prípade, že ju schváli Európska agentúra pre lieky (EMA). Povedal to v pondelok rakúsky kancelár Sebastian Kurz, informovala agentúra Reuters. "Veríme, že EMA (vakcínu Sputnik V) rýchlo schváli, pretože každá ďalšia dávka vakcíny nám pomáha zachraňovať životy," povedal Kurz vo vyhlásení.

Rakúsko sužuje škandál: Korupcia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

Koaličná vláda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených sa však podľa Kurza zhodla, že nakúpi milión dávok tejto očkovacej látky. Kurz počas apríla vyhlásil, že rokovania s Ruskom o nákupe vakcín už boli ukončené, no ako upozorňuje Reuters, zatiaľ nebola ohlásené, či už Viedeň a Moskva uzavreli obchodnú zmluvu. Kurz sa v ostatnom čase otázkam, či Rakúsko bude čakať na schválenie EMA, vyhýbal.

Všeobecne je známe, že maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi je Rusko blízke. Ruský prezident Vladimir Putin už v roku 2018 povedal, že Maďarsko je jedným z kľúčových partnerov Ruska v Európe, vzájomné rusko-maďarské vzťahy sa všestranne rozvíjajú. Pôjde Kurz v jeho šľapajách?

Viac o téme: FotkyKorupciaPenisRakúskoSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu