Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európska únia má novú komplexnú dohodu so štátmi Afriky, Karibiku a Tichomoria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) privítala štvrtkový podpis novej dohody o partnerstve medzi Európskou úniou a členmi Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátov (OAKTŠ - predtým známej ako skupina štátov AKT).

Dohodu v mene EÚ podpísala eurokomisárka pre medzinárodné partnerstvá Jutta Urpilainenová a v mene OAKTŠ togský minister zahraničných vecí Robert Dussey. Znamená to formálne ukončenie rokovaní po skončení platnosti Dohody z Cotonou. Nová dohoda stanovuje rámec politickej, hospodárskej a odvetvovej spolupráce medzi oboma stranami na nasledujúcich 20 rokov. Urpilainenová v tejto súvislosti nové a komplexné partnerstvo s najväčšou skupinou partnerských krajín označila za významný politický úspech. Podľa jej slov sa očakáva, že dohoda bude prelomová pri posilňovaní vzájomných vzťahov EÚ s každým jednotlivým štátom z tejto skupiny a aj s príslušnými regiónmi.

Dussey, ktorý je hlavným vyjednávačom OAKTŠ, zdôraznil, že novou dohodou chcú obe strany obnoviť podmienky spolupráce a preorientovať vzájomné partnerstvo na nové ciele vo svete, ktorý sa radikálne zmenil a podlieha neustálej transformácii. Dohoda, ktorá nahradí Dohodu z Cotonou, hneď ako obe strany ukončia vnútorné postupy potrebné na podpis a ratifikáciu, vytvára priestor pre budovanie aliancií a koordinovanejšie opatrenia na svetovej scéne, kde môže mať skupina významný vplyv pri riešení naliehavých globálnych výziev. EÚ a členovia OAKTŠ predstavujú spolu viac ako 1,5 miliardy ľudí a viac ako polovicu kresiel v Organizácii Spojených národov.

Nová dohoda zmodernizuje spoluprácu a rozširuje rozsah a dosah ambícií EÚ a OAKTŠ s cieľom lepšie riešiť súčasné a budúce výzvy. Partneri zvýšili svoje záväzky v oblastiach, ako sú ľudské práva, demokracia a správa vecí verejných, mier a bezpečnosť, ľudský rozvoj, ktorý zahŕňa zdravie, vzdelávanie, rodovú rovnosť, ako aj udržateľnosť životného prostredia, zmenu klímy a trvalo udržateľný rozvoj a rast. Medzi ich priority patrí migrácia a mobilita. Súčasťou novej dohody je prvýkrát - po viac ako 40 rokoch spolupráce - silná regionálna a riadiaca štruktúra, ktorá je prispôsobená potrebám každého regiónu. Komisia v nadchádzajúcich týždňoch predloží znenie dohody preložené do všetkých jazykov Únie členským štátom (Rade EÚ).

Viac o téme: DohodaAfrikaKaribikEurópska úniaTichomorie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu