Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Británia reaguje na vyhlásenie USA: Z Afganistanu stiahne takmer všetkých svojich vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon, File)

LONDÝN - Británia stiahne z Afganistanu takmer všetkých svojich vojakov, ktorých tam v súčasnosti pôsobí okolo 750. Londýn sa tak rozhodol po oznámení Spojených štátov, ktoré odtiaľ plánujú svoje jednotky stiahnuť do 11. septembra tohto roku, informoval v noci na stredu britský denník The Times.

Británia vypracovala plány na odovzdanie správy nad akadémiou v Kábule, kde jej vojaci pomáhajú vo výcviku afganských vojakov. Dôvodom stiahnutia britských vojakov je aj to, že Afganistane sú závislí od podpory USA, keďže zdieľajú americké základne a ďalšiu infraštruktúru, píše The Times.

Biely dom oznámil, že Biden predstaví stratégiu sťahovania amerických jednotiek z Afganistanu v prejave, s ktorým vystúpi v stredu. Časť z 2500 amerických vojakov má odísť v priebehu nasledujúcich mesiacov, poslední odídu v deň 20. výročia teroristických útokov na USA, po ktorých nasledovala spojenecká invázia do Afganistanu.

Biden sa podľa nemenovaného zdroja zo svojej vlády rozhodol ponechať vojakov v Afganistane aj po 1. máji. Na tomto termíne odsunu vojakov sa jeho predchodca Donald Trump vo februári 2020 dohodol s afganským militantným hnutím Taliban. To sa na oplátku zaviazalo viesť mierové rozhovory s afganskou vládou. Zdroj uviedol, že odchod amerických vojakov sa začne v máji a posunutie jeho konečného termínu zapríčinila v prevažnej miere logistika.

Mierové rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou sa začali vlani v septembri v Katare, odvtedy však pokročili iba minimálne. Washington chce oživiť mierový proces a dosiahnuť, aby Taliban a afganská vláda súhlasili s vytvorením určitej formy inkluzívnej vlády.

Viac o téme: VojaciArmádaAfganistanVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu