Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Varovanie pred nebezpečenstvom: Chcete ísť na dovolenku? Toto nikdy nerobte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBĽANA - Slovinská vláda varovala pred "nebezpečnou praxou", kedy sa ľudia nechávajú zámerne nakaziť koronavírusom, aby mohli neskôr ľahšie cestovať. Vyliečenie z covidu-19 sa po určitý čas považuje za ekvivalent imunity získanej očkovaním.

Chystáte sa na dovolenku? Raj v Európe dá turistom príspevok až 200 eur, za týchto podmienok!

"Pozorujeme trend zvyšovania počtu tých, ktorí sa chcú čo najrýchlejšie nakaziť, aby získali potvrdenie, ktoré im umožní jednoduchšie cestovanie a prekračovanie hraníc, čo je nebezpečná prax, ktorú v žiadnom prípade nemôžeme odporučiť," uviedla v pondelok podľa agentúry Hina epidemiologička Mateja Logarová, ktorá vedie vládnu expertnú radu pre covid-19.

Dodala, že kvôli tomu, ako aj kvôli niekoľkým prípadom podvádzania pri testoch na koronavírus, vláda uvažuje o nových reštrikciách, respektíve zmene pravidiel pre cestovanie. Pre tých, ktorí ochorenie prekonali, by mohla prestať platiť výnimka z povinnosti nechať sa otestovať pri prechode štátnej hranice, uviedla Logarová.

Na nebezpečenstvo vyplývajúce z nákazy koronavírusom upozornil tiež infektológ Tomaž Vovko z univerzitnej nemocnice v Ľubľane. "O tejto chorobe toho stále veľa nevieme. Je nepredvídateľná a môže mať trvalé následky. Nevieme, aké presne dlhodobé následky choroba má predovšetkým u mladých pacientov, u niektorých sú však veľmi nepríjemné," upozornil.

Uviedol tiež, že je neporovnateľne bezpečnejšie zabrániť nákaze a počkať na očkovanie, ako ochorieť a počítať s tým, že organizmus získa imunitu. Všetci, ktorí sa úmyselne nakazia kontaktom s druhými ľuďmi, riskujú ťažší priebeh choroby, dodal.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Lockdown pomohol, dochádza k uvoľňovaniu

V Slovinsku sa v pondelok skončil 11-dňový lockdown, ktorý vláda vyhlásila v snahe predísť novej vlne covidovej pandémie. Opäť sa otvorili školy, obchody, kultúrne inštitúcie či lyžiarske strediská. Po zhruba polroku zrušili platnosť tiež veľmi nepopulárneho nočného zákazu vychádzania.

Slovinsko je podľa agentúry APA medzi 13 členskými krajinami Európskej únie, ktoré sa dohodli na podmienkach získania takzvaného Zeleného pasu, ktorý by v čase pandémie umožnil ľahší pohyb turistov po Európe. Z preukazu má byť na prvý pohľad jasné, či je človek očkovaný, vyliečený z covidu-19 alebo negatívne testovaný na koronavírus.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

Krajina s viac ako dvoma miliónmi obyvateľov za nedeľu zaznamenala 287 nových prípadov koronavírusovej nákazy a sedem úmrtí spojených s covidom-19. Podľa Logarovej splnil lockdown svoj účel a exponenciálny rast počtu infikovaných z posledných týždňov sa podarilo zastaviť. Prvú dávku vakcíny dostalo v Slovinsku bezmála 333-tisíc ľudí, druhú takmer 122-tisíc osôb. 

Viac o téme: VarovanieNákazaCestovanie SlovinskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu