Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chystáte sa na dovolenku? Raj v Európe dá turistom príspevok až 200 eur, za týchto podmienok!

Malta Zobraziť galériu (2)
Malta (Zdroj: Getty Images)

VALLETTA - Maltská vláda chce prilákať tento rok v lete turistov tým, že im vyplatí vreckové. Vládny program predstavil minister pre cestovný ruch Clayton Bartolo. Najväčší príspevok, až 200 eur na osobu, dostanú turisti, ktorí si objednajú aspoň trojdňový pobyt v päťhviezdičkovom hoteli. Rozpočet programu je ale obmedzený. Letný cestovný ruch je pre ekonomiku ostrovného štátu ležiaceho v Stredozemnom mori zásadný.

Chorvátsko nečaká na covid pasy: Plánujete dovolenku? Toto sú podmienky na vstup do krajiny!

Vládny program tiež počíta s príspevkom 150 eur pre turistov ubytovaných v štvorhviezdičkovom hoteli a 100 eur pre cestujúcich, ktorí sa ubytujú v trojhviezdičkovom hoteli. Podporu dostanú len návštevníci, ktorí si naplánujú pobyt od 1. júna. Desaťpercentný bonus bude vyplatený turistom, ktorí sa rozhodnú sa ubytovať mimo hlavný ostrov.

Chystáte sa na dovolenku?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hotely sa ale musia do vládneho programu prihlásiť a vreckové budú spolufinancovať. Vláda na program podpory zatiaľ vyhradila 3,5 milióna eur. Nie je jasné, či maltská vláda po vyčerpaní prostriedkov rozpočet zvýši.

Chystáte sa na dovolenku?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cestovný ruch tvorí až 27 percent výkonu maltskej ekonomiky. V roku 2019 súostrovie navštívilo 2,7 milióna cestujúcich. O rok neskôr sa ale turizmus prepadol o 80 percent. Tamojšia vláda, podobne ako iné krajiny na juhu Európy, podporuje zavedenie únijných očkovacích certifikátov. Nalákať ale chce aj turistov z Británie, ktorí tvorili tretiu najväčšiu skupinu zahraničných návštevníkov. Úrady poukazujú, že vyše 40 percent obyvateľov Malty dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19, čo je jeden z najvyšších údajov v Európskej únii. 

Viac o téme: PeniazeDovolenkaTuristiVreckovéMalta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu