Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce slová lekára v prípade Georgea Floyda: Príčinu smrti iba odhadol, všetko mohlo byť aj inak

Derek Chauvin čelí obvineniu z vraždy Afroameričana
Derek Chauvin čelí obvineniu z vraždy Afroameričana (Zdroj: YouTube/CBS Evening News, SITA/AP)

MINNEAPOLIS - Lekár z pohotovosti, ktorý po márnych oživovacích pokusoch vyhlásil amerického afroameričana Georgea Floyda za mŕtveho, dnes pred súdom v Minneapolise uviedol, že v tom čase iba odhadoval, že príčinou smrti bola s najväčšou pravdepodobnosťou zástava srdca kvôli nedostatku kyslíka.

Informovala o tom agentúra AP. Doktor Bradford Langenfeld pred súdom vypovedal na začiatku druhého týždňa ostro sledovaného procesu s bývalým policajtom Derekom Chauvinom, ktorý vlani v máji neozbrojeného Floyda pri zatýkaní na deväť minút kolenom pritlačil k zemi napriek tomu, že sa zatýkaný opakovane sťažoval, že nemôže dýchať.

Obžaloba sa snaží dokázať, že Floyd zomrel na nedostatok kyslíka v dôsledku tlaku Chauvinovho kolena. Podľa obhajoby naopak smrť spôsobila Floydova predchádzajúca konzumácia drog a celkovo jeho zlý zdravotný stav.

Chauvin, ktorý je beloch, je obvinený okrem iného z vraždy. Počínanie jeho i jeho kolegov zachytené kamerami okoloidúcich rozpútalo masívne protesty po celých Spojených štátoch aj v zahraničí a stalo sa rozbuškou pre nové polemiky o policajnej brutalite a "systémovom rasizme" v USA. Súd s hlavným aktérom prípadu naživo prenášajú televízie a podľa denníka The New York Times (NYT) sa radí medzi najostrejšie sledované americké procesy posledných desaťročí.

Langenfeld povedal, že Floydovo srdce prestalo biť už predtým, než dorazil do nemocnice. Dodal, že mu záchranári oznámili, že sa pacienta snažili oživovať 30 minút. Na otázku prokurátora Jerryho Blackwella lekár uviedol, že na základe informácií, ktoré mal k dispozícii, bola smrť udusením "pravdepodobnejšia než ostatné možnosti".

Podľa obhajoby mohlo byť všetko inak

Chauvin a jeho tím sa porotu snaží presvedčiť, že obžalovaný konal v súlade so svojím výcvikom a že Floydovu smrť spôsobilo užívanie drog a jeho celkový zdravotný stav. Langenfeld po otázke obhajcu, či niektoré lieky môžu spôsobiť nedostatok kyslíka v organizme, uznal, že fentanyl a metamfetamín - ktoré boli oba nájdené vo Floydovom tele - môžu takzvanú hypoxiu spôsobovať.

Súdny patológ označil úmrtie Floyda za zabitie, teda usmrtenie človeka iným človekom. Súhrnná správa uvádza, že Floyd zomrel na "kardiopulmonálnu zástavu" a "stlačenie hrdla". Konštatuje tiež intoxikáciu fentanylom a predchádzajúce užívanie metamfetamínu, ktorá však nebola "príčinou smrti".

Chauvin podľa šéfa polície porušil pravidlá

Argument obhajoby, že sa obžalovaný pri zatýkaní Floyda zachoval podľa predpisov, dnes pred súdom vyvracal šéf polície v Minneapolise Medaria Arradondo. Porote povedal, že správanie Chauvina "v žiadnom prípade" nezodpovedá smerniciam, výcviku, etike ani hodnotám policajného zboru.

"Mal prestať, keď sa pán Floyd prestal brániť a keď sa úplne jasne snažil dať slovami najavo, že je mu zle," povedal podľa agentúry DPA Arradondo, ktorý Chauvina a ďalších troch policajtov zo zboru prepustil. Chauvin podľa neho porušil nielen direktívy pre použitie sily, ale aj predpisy o deeskalacii situácie a poskytnutí pomoci.

Viac o téme: SmrťProcesSúd George FloydDerek ChauvinMedaria Arradondo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu