Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia v Suezskom prieplave sa vyriešila: Dopravná zápcha po šiestich dňoch skončila

Dopravná zápcha v Suezskom prieplave sa skončila
Dopravná zápcha v Suezskom prieplave sa skončila (Zdroj: TASR/Suez Canal Authority via AP)

KÁHIRA - Dopravná zápcha, ktorá sa v Suezskom prieplave vytvorila po uviaznutí obrieho kontajnerového plavidla Ever Given, sa skončila. Všetky lode, ktoré čakali na plavbu, už prieplavom preplávali, uviedol v sobotu Usáma Rabíja, ktorý je šéfom spoločnosti SCA spravujúcej Suezský prieplav.

Loď Ever Given, dlhá približne 400 a široká 60 metrov, bola od 23. marca priečne zakliesnená v Suezskom prieplave a blokovala premávku v oboch smeroch na jednej z najrušnejších námorných trás na svete.

V noci na pondelok sa Ever Given podarilo vyslobodiť a dostať späť na vodu. Plavidlo momentálne kotví na Veľkom horkom jazere, ktoré je na polceste medzi severným a južným koncom kanála. Toto kotvisko nesmie opustiť až do ukončenia vyšetrovania incidentu v prieplave.

Počas šiestich dní, keď bol prieplav spájajúci Stredozemné a Červené more mimo prevádzky, uviazli na jeho oboch koncoch desiatky lodí. Rabíja v sobotu spresnil, že na preplávanie Suezským prieplavom v oboch smeroch čakalo viac ako 400 lodí. Všetky ich žiadosti o povolenie plavby boli vybavené. Loď s výtlakom 224.000 ton prevádzkuje taiwanská spoločnosť Evergreen Marine. Majiteľom lode je však japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen KK.

Viac o téme: ZápchaLodeUkončenieSuezský prieplavEver Given
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu