Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán so Salvinim a Morawieckym rokovali v Budapešti o budúcnosti Európy

Matteo Salvini, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Matteo Salvini, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na presadzovaní záujmov kresťanských demokratov v Európe a posilnení ich hlasov sa dohodli vo štvrtok v Budapešti predseda maďarskej vlády a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán, predseda talianskej ultrapravicovej strany Liga Severu Matteo Salvini a poľský premiér Mateusz Morawiecki.

"Milióny občanov Európskej únie (EÚ) zostali bez zastúpenia. Chceme dosiahnuť renesanciu Európy a budeme pracovať na tom, aby kresťanskí demokrati mali zastúpenie i silný hlas v Európe," citoval vyjadrenie Orbána spravodajský server index.hu.

Maďarský premiér povedal, že najväčšia konzervatívna politická rodina Európskeho parlamentu (EP) sa zaviazala k spolupráci s pravicou. Maďarsko, Poľsko a Taliansko však spoločne plánujú budúcnosť a pripravujú program na "veľkú európsku diskusiu". Ich cieľom bude okrem zaviazanosti k severoatlantickej spolupráci chrániť slobodu, rodinu a kresťanstvo, ale aj odmietnuť cenzúru, "bruselské impérium", ilegálnu migráciu či antisemitizmus.

Orbán so Salvinim a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Orbán dodal, že štvrtkové stretnutie bolo začiatkom dlhej cesty, na ktorej v máji budú pokračovať - pravdepodobne vo Varšave, kam Morawiecki už pozval oboch aktérov prvej schôdzky. Morawiecki vyjadril súhlas s Orbánom v tom, že Európa potrebuje prehĺbenú integráciu, ktorá okrem iného bude rešpektovať suverenitu, práva individuálnej slobody a kresťanské hodnoty. Poľský premiér varoval pred stále aktuálnou hrozbou cudzej kultúry.

Podľa Salviniho v Európe teraz prebieha najtmavšie obdobie po druhej svetovej vojne, voči čomu treba bojovať. "Bruselská elita toho nie je schopná," podčiarkol a poznamenal, že európska politika už nebude rovnaká, ako bola pred koronavírusovou pandémiou. Taliansky ultrapravicový politik bez uvedenia detailov načrtol založenie novej európskej politickej rodiny, o ktorej povedal iba toľko, že v jej vízii zaujíma dôležité miesto ochrana žien a rodín.

Orbán so Salvinim a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Salvini 10. marca avizoval, že Liga Severu chce založiť v Európskom parlamente novú pravicovú frakciu. Povedal, že túto novú alianciu chce založiť spolu s politickými subjektmi z iných členských štátov Európskej únie, napríklad z Maďarska a Poľska. Liga Severu je v súčasnosti členom protieurópsky zameranej frakcie Identita a demokracia (ID). Fidesz opustil Európsku ľudovú stranu 18. marca. Príčinou boli nové ustanovenia, ktoré umožňujú pozastavenie členstva alebo vylúčenie celých skupín (strán) z radov ľudovcov. Možné vytvorenie novej skupiny v europarlamente avizoval v tom čase aj Orbán.

Viac o téme: Rokovanie EurópaViktor OrbánMatteo SalviniMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu