Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéfovia politických skupín v EP vyjadrili solidaritu s Českou republikou

Európsky parlament
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Šéfovia piatich hlavných politických frakcií Európskeho parlamentu (EP) vyjadrili v stredu podporu Českej republike po tom, ako sa dozvedeli o účasti členov ruskej spravodajskej služby GRU na výbuchu v sklade zbraní vo Vrběticiach z roku 2014.

List podpísali šéf skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber, predsedníčka frakcie socialistov a demokratov (S&D) Iratxe Garcíová-Perezová, šéf liberálov z Obnovme Európu (RE) Dacian Čiološ, spolupredsedovia skupiny Zelených Philippe Lamberts a Ska Kellerová, ako aj spolupredsedovia frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Ryszard Legutko a Raffaele Fitto.

"Sme šokovaní nedávnymi správami o účasti ruských spravodajských služieb GRU na výbuchu skladu zbraní v Českej republike v roku 2014, pri ktorom boli zabití dvaja českí občania. Tí istí agenti GRU sú spájaní aj s otravou Sergeja a Julie Skripaľových v Spojenom kráľovstve v roku 2018. Ide o ďalší útok ľudí spájaných s ruským štátom na zvrchovanom území Európskej únie," uvádza sa v otvorenom liste, ktorý jeho signatári sprístupnili médiám. Podľa šéfov najvplyvnejších frakcií v EP ide o znepokojivé dôkazy toho, čo všetko je schopné Rusko urobiť, aby podkopalo Európu, a opätovne to potvrdzuje nebezpečné a zlomyseľné správanie ruskej vlády.

"Útok za účasti ruských spravodajských služieb na európskych občanov v ktoromkoľvek z členských štátov EÚ je potrebné považovať za vážny útok na celú EÚ. Toto je neprijateľný akt nepriateľstva. Dnes preukazujeme plnú solidaritu s Českou republikou a vyzývame všetky členské štáty a Európsku radu, aby rovnako prejavili svoju solidaritu prijatím ráznych, spoločných a konkrétnych opatrení voči Rusku v reakcii na tento útok," uvádza sa v spoločnom vyhlásení predsedov piatich politických skupín.

Viac o téme: SolidaritaEurópsky parlamentČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu