Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ozbrojené zrážky v Donbase si vyžiadali životy štyroch vojakov ukrajinskej armády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Životy štyroch vojakov ukrajinskej armády si v piatok vyžiadala delostrelecká paľba, z ktorej úrady v Kyjeve obvinili Moskvou podporovaných separatistov na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že incident sa odohral neďaleko dediny Šumy ležiacej severne od mesta Doneck. Okrem štyroch obetí si paľba z mínometov a granátometov vyžiadala aj dvoch zranených vojakov vládnej armády. Podľa agentúry AFP ide o ďalší prípad ohrozenia prímeria sprostredkovaného ešte v lete minulého roku.

Vzhľadom na nestabilnú situáciu na styčnej línii Ukrajina v marci vyzvala európskych spojencov, aby zasiahli a zastavili prudký nárast ozbrojených zrážok medzi ukrajinskou armádou a separatistami v Donbase, ktorý sa odštiepil od zvyšku Ukrajiny, keď Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov.

Zintenzívnenie ozbrojených zrážok v konfliktnej zóne vyvolalo obavy z možného vypuknutia ťažkých bojov. Tými by sa zmarilo prímerie medzi Kyjevom a separatistami, ktoré bolo uzavreté vlani v júli, pričom do oblasti prinieslo niekoľko mesiacov relatívneho pokoja.

Viac o téme: ObeteVojaciIncidentUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu